Reacția Bisericii Române după ce a aflat decizia Curţii Constituţionale privind ora de religie din școli

Reacția Bisericii Române după ce a aflat decizia Curţii Constituţionale privind ora de religie din școli

author
1 minute, 39 seconds Read

Biserica Română se declară indignată după decizia Curții Constituționale din România care a decis că părinții elevilor nu mai trebuie să facă cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie.

Reacția Bisericii Române după ce a aflat decizia Curţii Constituţionale privind ora de religie din școli

Astfel Cortea Constituțională a hotărât că respectiva cerere trebuie făcută de fapt de părinții elevilor care doresc să studieze religia în școli. Patriarhia Română consideră decizia pe care a dat-o Curtea Constituțională ca fiind “discriminatorie şi umilitoare pentru ora de religie”.

“Nu comentăm acum contextul sau împrejurările în care a fost luată această decizie, ci aşteptăm publicarea motivaţiei acestei decizii. Decizia Curţii Constituţionale din 12 noiembrie 2014, prin care este admisă excepţia de neconstituţionalitate şi se constată că dispoziţiile art. 9 alin. (2) teza întâi din Legea învăţământului nr. 84/1995 şi dispoziţiile art. 18 alin. (2) teza întâi din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 sunt neconstituţionale, presupune deopotrivă aspecte de ordin juridic şi implicaţii care vizează atitudini de conştiinţă, la nivel personal şi comunitar. Textul declarat neconstituţional, în vigoare de aproape 20 de ani, este următorul: „La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie”, a anunţat Patriarhia Română într-un comunicat.

Astfel, decizia Curţii Constituţionale induce ideea solicitării în scris de către părinţi a studierii Religiei de către copiii lor în şcolile de stat.

Dumneavoastră cum comentați această decizie a Curții Constituționale? În calitate de părinte sunteți de acord ca fiul sau fiica dumneavoastră să studieze religia în școală?

Nu vi s-ar părea o ideea mai bună ca de fapt manualul de religie să fie unul de istorie al religiilor? În care să își găsească locul și Alah și Mahomed, și Buddha și alții?

Similar Posts