Probabil cele mai frumoase scări din lume se găsesc în Târgu-Mureș

Probabil cele mai frumoase scări din lume se găsesc în Târgu-Mureș

author
1 minute, 25 seconds Read

O idee inedită au avut cei de la Digital Transilvania, care cu ajutorul elevilor de la Liceul de Artă din Târgu-Mureș, au reușit să aducă o pată de culoare în orașul din centrul țării, vopsind treptele unei scări care duc spre cetatea din Târgu-Mureș.

Probabil cele mai frumoase scări din lume se găsesc în Târgu-Mureș

Scările despre care este vorba sunt situate în apropierea cetății din Târgu-Mureș, făcând legătura între strada Revolutiei (fostă Lenin), și strada Rakoczi.

Scările sunt monument istoric, fiind construite în 1902, în cinstea prințului Francisc Rákóczi al II-lea, considerat erou național în Ungaria. Din acest motiv nu s-a folosit vopsea permanentă. Astfel că, treptele nu vor rămâne pentru mult timp decorate astfel.

Toate cele 70 de trepte au fost vopsite în motive cu specific ardelenesc, dând astfel un aer foarte placut locului.

Proiectul picturii de tip street-art al scarilor Rakoczi a fost implementat în parteneriat cu Liceul Vocaţional de Arta din Tîrgu Mureş, sub îndrumarea profesorilor Kolumban-Kantor Zita şi Renata Veer. Elevii care au participat atât la concursul de idei pentru designul scărilor cât şi la vopsirea acestora sunt următorii: Orza Teodora (coordonatorul grupului), Sava Larisa, Duca Andreea, Gliga Bogdana, Baciu Raluca, Farkas Andreea, Simon Boroka, Iordache Rudolf, David Kasler, Vida Krisztina, Cojan Carina, Turk Andreas, Nagy Deia, Csegoldi Norbert.

În realizarea acestui proiect au participat şi voluntari locali, naţionali şi internaţionali. Intervenţia cu vopsele nepermanente (pe baza de apă) asupra scarilor Rakoczi a fost avizată de Ministerul Culturii. Tema designului este una digitală, realizata pe bază de pixeli, reprezentând motive tradiţionale ardeleneşti.

Iată cum arătau acestea înainte:

Probabil cele mai frumoase scări din lume se găsesc în Târgu-Mureș

Sursa: Tîrgumureșeanul.ro

Similar Posts