Daca ati incercat vreodata sa alegeti un whisky bun, ca incepator, este posibil sa fi fost confuz de toate denumirile si informatiile de pe etichete, cum ar fi Scotch, Single malt, Blended si Bourbon.
Primul Whisky a fost o bautura foarte revigoranta, deoarece a fost distilat de calugari si cu maturare suficienta, ceea ce a facut bautura foarte rustica. Deoarece era amestecat cu ierburi, era folosit mai ales ca medicament in tratamentul celor mai variate boli, de la variola la paralizie. Mai tarziu, vine la putere Henric al VIII-lea care inchide manastirile si ii indeparteaza pe calugari, iar productia de whisky si-a facut drum spre casele si fermele scotienilor de rand.
De-a lungul timpului, distileriile de casa au rafinat procesul de fabricare a berii si au descoperit ca bautura poate fi folosita si ca o experienta placuta, fie pentru a se relaxa, a sarbatori sau inainte de masa, facandu-le sa castige aprecierea pietelor din regiune. Cu toate acestea, bautura nu avea consistenta, ceea ce i-a facut gustul complet diferit, schimbat de la o zi la alta. Incercand sa rezolve aceasta problema, productia a efectuat studii si tehnici pana a devenit profesionala, purtand nume si marci cunoscute istoric si miscand economia, servind chiar ca moneda de schimb.
Ce este whisky-ul?
Poate parea o intrebare prosteasca, dar stiti exact ce este whisky-ul si ce il diferentiaza de alte bauturi spirtoase? Aceasta intrebare ar trebui sa influenteze direct alegerea voastra.
Potrivit dictionarului, whisky-ul este o „bautura alcoolica distilata, obtinuta din cereale fermentate (orz, secara, grau, ovaz, porumb) si care contine 37% pana la 47,5% alcool”.
Aceste bauturi pot fi impartite in doua moduri principale: in functie de compozitia lor si in functie de originea lor. Pentru a va usura alegerea, vom vorbi putin despre fiecare. Site-ul 24drinks.ro ofera sute de brand-uri si tipuri de whisky precum whisky Amrut Fusion care ajung la domiciliu in mai putin de 48h!
Tipuri de whisky: compozitie:
Aceste informatii se refera la compozitia sa, la cerealele utilizate la fabricarea sa si la tipul de distilare utilizat. Aceasta nu are nicio legatura cu identificarea timpului cuprins pe eticheta – care se refera la perioada in care este invechit in butoaie.
Single malt
Este cel mai scump tip de whisky. Trebuie sa fie facut in intregime din orz de malt si distilat intr-un alambic de cupru, cunoscut si sub denumirea de alambic, intr-o singura distilerie.
Un singur bob
Cunoscut si sub denumirea de „whisky de cereale”, este facut din diferite tipuri de cereale. Ca si precedentul, trebuie distilat intr-o singura distilerie, dar in alambicuri continue. De obicei are o aroma mai blanda in comparatie cu altele.
Amestecate
Blended-urile sunt cele mai comune, realizate din doua sau mai multe whisky-uri de la diferite distilerii. Proportia este de obicei de 60% single grain si 40% single malt.
Malt pur
Rar de gasit, acest tip este facut din combinatia a doua sau mai multe whisky-uri single malt. Din cauza acestui amestec, ele nu au de obicei o indicatie a varstei pe eticheta. Cel mai cunoscut este Green Label a lui Johnnie Walker.
Tipuri de whisky:
Unul dintre factorii care influenteaza cel mai mult alegerea whisky-ului pentru incepatori este locul in care a fost produs. Mai jos, explicam putin mai multe despre principalele tari producatoare in functie de modul in care apare pe eticheta.
Bourbon
Bourbon este un tip de bautura tipic american. Uneori, whisky de spelta, este produs in principal in statul Kentucky si trebuie sa aiba cel putin 51% porumb in compozitia sa. In plus, trebuie sa sufere cel putin patru ani de invechire in butoaie de stejar virgin.
Cele mai cunoscute etichete sunt Wild Turkey, Jim Beam si Four Roses.
Tennessee
Este considerat un produs secundar al Bourbonului, deoarece metoda de productie este aproape identica. Marea diferenta este metoda de filtrare folosita, cunoscuta sub numele de Lincoln County Process, in care whisky-ul trece prin carbune din lemn de artar, pentru a obtine un produs mai dulce. Cel mai cunoscut Tennessee este Jack Daniel’s.
Secara
Poate proveni atat din Statele Unite, cat si din Canada, iar numele sau (care inseamna „secara” in portugheza) este direct legat de materia prima. Totusi, aceasta poate varia in functie de tara. Pe pamantul unchiului Sam, Rye trebuie sa aiba cel putin 51% in compozitia sa, in Canada nu exista insa nicio obligatie privind proportia.
Poate ca nu este cel mai bun whisky pentru incepatori, din cauza aromei sale mai picante si mai intepatoare. Cele mai cunoscute etichete produse in Statele Unite sunt Wild Turkey Rye si Bulleit Rye. In Canada, cele mai populare sunt Canadian Club si Wiser’s.
Scotch
Numite dupa tara lor de origine, aceste whisky-uri sunt produse in Scotia. In mod popular, sunt facute din orz malt si invechite in butoaie de stejar timp de trei ani sau mai mult. Cele mai cunoscute case de discuri sunt Johnnie Walker, Chivas Regal, Ballantine’s si Grant’s.
Irlandez
Produse in Irlanda, pot fi facute dintr-o varietate de cereale. Pe langa invechirea timp de trei ani sau mai mult in butoaie de lemn, irlandezul este adesea triplu distilat.
La urma urmei, care este cel mai bun whisky pentru incepatori?
Nu exista nicio modalitate de a raspunde la aceasta intrebare cu siguranta, deoarece poate varia in functie de gust. Cu toate acestea, exista cateva sfaturi atunci cand alegeti care ii pot ghida pe cei care inca incep in acest univers.
Blended-urile reprezinta in prezent aproximativ 90% din piata, deoarece sunt mai usor de facut si au un gust mai usor de inteles. Prin urmare, sunt de obicei cele mai potrivite pentru incepatori.