O nouă “religie” este în continuă creştere şi se răspândeşte din ce în ce mai mult pe glob. Poţi să ghicești despre ce este vorba?

O nouă “religie” este în continuă creştere şi se răspândeşte din ce în ce mai mult pe glob. Poţi să ghicești despre ce este vorba?

author
2 minutes, 18 seconds Read

Naţional Geographic a comandat un studiu la nivel global ca urmare a noului show tv “The Story of God (Povestea lui Dumnezeu)” prezentat de Morgan Freeman pe Naţional Geographic. Morgan Freeman călătoreşte în toată lumea în căutarea credinţelor religioase practicate de diferite culturi.

O nouă “religie” este în continuă creştere şi se răspândeşte din ce în ce mai mult pe glob. Poţi să ghicești despre ce este vorba?

Acest studiu a scos la iveală un fapt neobişnuit. Religia cu cea mai mare creştere nu este nici Islamul cum mulţi ar putea crede, nici Creştinismul ci ceva care nici măcar nu este o religie este vorba despre ateism.

Conform rezultatelor sondajului ateismul este acum a doua cea mai mare afiliere religioasă din America de Nord şi din majoritatea Europei.

În Statele Unite, aproximativ 22.8% din populaţie se identifică ca şi ateişti, cu 6.7% mai mult decât în 2007. Americanii ateişti reprezintă în prezent o mai mare parte din populaţie decât cei catolici, protestanţi şi celelalte credinţe non-crestine, cum ar fi Islamul sau Budismul, fapt care este privit ca o noutate în condiţiile în care acum un deceniu nici nu s-ar fi pus problema de aşa ceva.

Potrivit aceluiaşi studiu Franţa, Noua Zeelandă şi Olanda vor avea în curând o populaţie formată din ateişti, momentan aceste ţari fiind lideri mondiali în ceea ce priveşte libertatea religioasă.

Judecând după modul în care se îndreaptă societatea şi după modul în care se schimbă mentalitatea oamenilor atât Marea Britanie cât şi Australia sunt deja în decădere în privinţa majorităţii creştine.

În China, pe de altă parte, budismul beneficiază încă de o majoritate detaşată.

În ceea ce priveşte convingerile religioase individuale, Islamul este în creştere semnificativă comparativ cu celelalte religii
, mergându-se până acolo încât se preconizează că după anul 2050 va depăşi Creştinismul ca fiind cea mai răspândită religie din lume.

O altă concluzie a studiului a fost faptul că femeile au tendinţa să fie mult mai religioase decât bărbaţii, de altfel 68 % dintre ateişti fiind bărbaţi.

Pe de altă parte studiul a confirmat şi unele ipoteze mai vechi ale sociologilor.

Una dintre ele se referă la existenţa unei strânse conexiuni care există între religie şi nivelul de trai al societăţii. Mai exact cu cât o țară sau o comunitate este mai săracă cu atât numărul de persoane religioase din acea zonă este mai ridicat.

Totodată gradul de religiozitate este strâns legat şi de gradul de educaţie. Cu cât o persoană are un nivel de educaţie mai ridicat cu atât şansele ca acea persoană să fie afiliata unei credinţe religioase descresc.

Similar Posts