În timpul lucrărilor de la Autostrada Transilvania au fost descoperite 56 morminte

Odată cu începerea lucrărilor la Autostrada Transilvania a fost descoperită o necropolă celtică de incineraţie care are momentan un numar 56 de morminte.

În timpul lucrărilor de la Autostrada Transilvania au fost descoperite 56 morminte

Aceste morminte se pare că aparţin unor luptători, găsindu-se asupra lor săbii, cuţite, braţări din bronz şi părţi de scut. Se consideră că această necropolă datează încă din perioada cuprinsă între sfârşitul secolului IV i. Hr. şi secolul al III-lea i. Hr.

”Odată cu demararea lucrărilor de construcţie la Autostrada Transilvania, în acest an, a început şi cercetarea preventivă în zona Viştea, comună Gârbău, judeţul Cluj, unde urmează să fie executat un nod de legătură cu drumul naţional Cluj-Napoca – Zalău. În urma investigaţiei arheologice, desfăşurată pe o suprafaţă de 1,8 hectare, a fost identificată o necropolă celtică de incineraţie, care cuprinde 56 de morminte cu un bogat inventar. Sunt morminte de luptători, am descoperit săbii, cuţite, fragmente de scut, dar şi brăţări din bronz şi argint, vase ceramice, precum şi urne funerare şi oase calcinate”, a precizat arheologul Sorin Cociş, şeful echipei de cercetare arheologică.

Această necropolă este prima descoperită de acest gen în Cluj şi de asemenea, este cea mai bogată din România. Mormintele se aflau la un metru sub pământ, motiv pentru care lucrările vor fi închise momentan. Numărul mormintelor cu siguranţă este mai mare faţă de cel cunoscut în momentul de faţă.

Lucrările de cercetare au început încă din 10 septembrie şi vor fi finalizate săptămâna viitoare. Ceea ce a fost găsit se va restaura şi va expune în Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

”Din păcate, nu pot fi recuperare toate mormintele pentru că zonă care ar trebui cercetată este mai mare, ar trebui să ne extindem cu încă un hectar, dar terenul respectiv nu este expropriat. Ar fi prima necropolă celtică integrală din România dacă s-ar continua cercetările”, a declarat Sorin Cociş.

Sursa: Stirile PROTV