Un clujean vrea să stabilească un record mondial în Salina Turda

Un clujean vrea să stabilească un record mondial în Salina Turda

author
1 minute, 50 seconds Read

Bogdan Chiorean un tânăr în vârstă de 28 de ani este pus pe fapte mari. El vrea să urce și să coboare cele 500 de trepte din Salina Turda, adică treptele unui bloc cu 13 etaje în mai puțin de 2 minute.

Un clujean vrea să stabilească un record mondial în Salina Turda

„Va fi un record pe care încă nu l-a stabilit nimeni, este vorba de 500 de scări, practic pentru o persoană sănătoasă e aporape imposibil să le urce. Timpul de urcare şi coborâre estimat de specialişti este de 6 minute şi 12 de secunde accelerare, iar eu în antrenamentul de ieri am făcut 1 minut 20 de secunde urcat coborât. Nivelul de dioxid de carbodn este de 63% fapt ce-mi afectează respiraţia. Sacul alveolar, în momentul în care dă de dioxid de carbon, se închide şi lasă foarte puţine aleveole deschise, iar volumul maxim al respiraţiei se poate reduce de la 6,8 litri undeva la 1,5-2. Nivelul de umitidate în aer este de 80-88% şi ca dificultate nici nu se poate compara cu ce este afară. Stabilirea unui record la 50 de metri sub pământ, cu nivel de umiditate de 80%, după specialişti este practic imposibil. Cea mai dură este, însă înclinaţia scărilor de 47% şi deşi pare mai greu să le urci, este mult mai greu la coborâre pentru că plaja de sprijin a piciorului este redusă la limită, având în vedere că alerg”, a explicat Bogdan.

În realizarea recordului el va fi asistat în permaneță de o echipă medical pentru a se evita eventualele probleme care pot aparea datorită condițiilor din salină.

Pentru proba de la Salina Turda se antrenează chiar în interiorul ei, iar înafara salinei face băi în apă îngheţată, căţărare pe munte şi alergare cu greutăţi mari în spate. Antrenamentele durează între 7-10 ore pe zi, dar pentru Bogdan nu este nimic ieşit din comun, este un stil de viaţă.

Tânărul clujean nu este la prima performantă de acest gen. El a traversat Italia alergând de la un capăt la altul și a urcat cu bicicleta pe unul dintre cei mai înalți munți din acestă țară, Zoncolan.

Sursa: Ziua de Cluj

Similar Posts