În popor se spune că atunci când ne apucă sughițul cineva se gândește la noi. Acest lucru este într-adevăr una din explicații, confirmată de unii dintre noi care se gândesc la o anumită persoană și prin autosugestie poate că încetează să mai sughită, însă sughițul are și o explicație științifică.
Sughițul poate să apară ca urmare a influenţei unor factori cum ar fi: 1. Volumul crescut de alimente ingerate. 2. Alimentele sunt prea calde sau prea reci. 3. Ritmul alert din timpul mesei. 4. Râsul cu poftă sau prelungit. 5. Frigul la picioare. 6. Consumul exagerat de alcool.
7. Inflamaţii ale stomacului şi ale ficatului.
Sughiţul apare în urma contractării diafragmei şi a vibraţiei corzilor vocale, iar crizele de sughit pot să dureze de la câteva minute, până la câteva ore în cazurile cronice, devenind astfel deranjante pentru persoana în cauza și sursă de amuzament pentru cei din jurul său.
Pentru a îndepărta această stare trebuie să urmați câțiva pași simpli:
1. Încercaţi să vă ţineţi cât mai mult respiraţia sau respiraţi adânc şi des. 2. Beţi un pahar cu apă rece. 3. Luaţi înghiţituri mici de apă de melisa. 4. Deşi poate părea ciudat, sughiţul poate fi oprit dacă ţineţi limba scoasă mai mult timp. 5. Puneţi cataplasme cu gheaţă, apa caldă sau muştar, în zona abdomenului. 6. Înghiţiţi bucăţele mici de gheaţă.
7. Apăsaţi cu degetul sternul (capul pieptului).
Puteţi de asemenea lua comprimate pe bază de brom, valeriana sau eter.