Teroristul maghiar din Târgu Secuiesc, îi învrăjbește din nou pe români și pe maghiari

Teroristul maghiar din Târgu Secuiesc, îi învrăjbește din nou pe români și pe maghiari

author
4 minutes, 1 second Read

Un extremist maghiar plănuia să detoneze un dispozitiv exploziv în timpul defilării de la Târgu Secuiesc.Conform DIICOT acest lucru ar fi putut avea urmări catastrofale, datorită numeroaselor persoane care se aflau în stradă.

Teroristul maghiar din Târgu Secuiesc, îi învrăjbește din nou pe români și pe maghiari

Este vorba despre Beke Istvan Attila de 40 de ani cetăţean român, de origine maghiară, cu domiciliu în Covasna. El face parte din gruparea numită „64 de comitate”, și a fost reținut de către poliție aseară sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive.

Consilierul directorului SRI, Ovidiu Marincea, a declarat, marţi, că extremistul maghiar suspectat de plănuirea unui atac cu explozibil la Târgu Secuiesc era de mai mult timp în atenţia SRI, iar viaţa cetăţenilor nu a fost pusă în pericol nicio clipă.

„Există un dispozitiv explozibil improvizat care ar fi avut efecte extrem de grave dacă ar fi fost detonat, s-ar fi soldat cu victime, însă nu am detalii despre ce dispozitiv este vorba. Nu a ajuns să fie plantat acolo în mulţime. (…) A fost tot timpul în atenţia noastră. Nu a fost pusă în pericol nicio secundă integritatea sau viaţa cetăţenilor români”, a spus Ovidiu Marincea la Digi24, potrivit Agerpres.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului ”Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Președintele HVIM, Beke Csilla, spune că toată acțiunea poliției române este o tragi-comedie și că nu are legătură cu terorismul. El încearcă să delimiteze organizația de acțiunea Beke Istvan Attila spunând că acesta nu a informat conducerea că plănuiește așa ceva.

„La percheziții i-au fost confiscate lucruri care erau deținute legal: petarde de Revelion și artificii pentru tort. Au mai fost găsite puști cu aer comprimat și instrumente optice pentru acestea” a spus Beke Csilla pentru presa în limba maghiară.

Pe site-ul organizaţiei a fost publicat un comunicat dur la adresa instituţiilor din România. Cei din HVIM spun despre comunicatul SRI că este “plin de minciuni” şi face referire la ceea ce ei consideră un abuz, prim modul în care a fost anchetat Beke Istvan Attila.

Minciuni dezgustătoare ale SRI şi Poliţiei Române. În ultimele 24 de ore, HVIM a fost hărţuită şi calomniată. Au fost căutaţi doi dintre membrii noştri şi ridicaţi pentru interogatoriu. Unul dintre ei chiar a fost luat în custodie, la Bucureşti. Măsurile oficialilor români sunt complet ilegale, chiar şi în faţa Constituţiei româneşti. Interogatoriul nu a permis prezenţa unui avocat, rapoartele au fost emise doar în limba română, iar un translator nu a fost prezent. Dezvăluirile făcute de Serviciul Secret sunt pentru “descurajarea” avocaţilor pe care i-am cerut în această cauză. Comunicatul de presă emis de SRI este plin de minciuni. De la faptul că nu explozivi au fost găsiţi în casă, în timpul percheziţiilor sau orice dispozitive explozive aşa cum, imaginar, spune SRI că s-a folosit. Au fost ridicate steaguri, tricouri, artificii pentru Revelion, mijloace airsoft, o sirenă şi alte artificii de tort, anunţă Mișcarea de tineret 64 de comitate (HVIM).

Soţia lui Beke Istvan Attila s-a plâns pe pagina ei de Facebook de “modul inuman” în care acesta a fost tratat de autorităţile române, vorbind despre o “traumă sufletească şi o teroare pentru suflet”.

“L-au luat în mod inuman, după ce l-au lăsat nemâncat toată ziua, l-au interogat toată noaptea. Nu au asigurat deloc traducere, toate procesele verbale au fost făcute în limba română şi nu l-au lăsat pe avocatul lui să meargă cu el”, a scris soţia lui Beke Istvan.

Totuși rămâne întrebarea: de ce ai vrea să detonezi o bombă artizanală în mijlocul unei comunități de maghiari? Care ar fi rezultatul?

Similar Posts