Ce trebuie sa stim despre o  vioara 4/4 ?

Ce trebuie sa stim despre o  vioara 4/4 ?

author
4 minutes, 20 seconds Read

Este esential sa cantati la o vioara dimensionata corect. A folosi o vioara prea mica sau prea mare contribuie la o serie de probleme care pot compromite tehnica, sunetul, postura fizica si bunastarea muzicala. Iata ce trebuie sa cautati – si daca sunteti parintele unui violonist mai tanar – sa stiti cum sa schimbati instrumentul pe masura ce copilul creste.

Viorile vin intr-un spectru de dimensiuni. De la cel mai mic la cel mai mare, dimensiunile sunt 1/32, 1/16, 1/10, 1/8, 1/4, 1/2, 3/4 si 4/4 (numita vioara de dimensiune completa).

Urmatoarele sunt recomandari generale pentru varsta si dimensiunea viorii. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca mrimile de viori pentru copii pot fi la fel de variate ca si adultii. Ca rezultat, dimensionarea personalizata va depasi intotdeauna orice generalizari.

Gradinita: 1/8

Clasele 1 – 2: 1/4

Clasele 3 – 4: 1/2

Clasele 5 – 6: 3/4

Clasa a 7-a pana la adult: vioara 4/4

S-ar putea sa gasesti cel mai bine sa inchiriezi o vioara la inceput, decat sa cumperi una. In acest fel, trebuie sa investesti in cumpararea unei viori doar atunci cand copilul tau a crescut la dimensiunea cea mai mare (de obicei, o vioara de marime normala pana la varsta adolescentei, desi o persoana mai mica (sau o persoana cu maini mai mici) ar putea canta la o vioara 3/4 sau 7/8 ca adult.

Cel mai bine este sa alegeti vioara de dimensiuni mai mici daca va aflati intre dimensiunile de mai sus. In general, violonistul se va simti mai confortabil cu un instrument putin mai mic decat cu unul prea mare. Exceptia este daca sunteti un adult si alegeti o vioara pentru copii. Daca bratul vostru este putin prea mic pentru o vioara de dimensiune completa, recomand sa alegeti una de dimensiune completa si sa incercati sa cantati mai intai pe aia. Exista multe mai multe viori full-size disponibile, asa ca daca va simtiti confortabil sa cantati la un instrument de dimensiune completa, optiunile voastre in alegerea unei viori sunt mult mai mari.

Nu cumparati sau nu inchiriati vreodata o vioara pentru incepatori care este prea mare. A canta la un instrument de dimensiune gresita creeaza probleme serioase cu tehnica si poate duce in cele din urma la leziuni cronice ale gatului, spatelui si bratului. Nu uitati sa luati in considerare varsta, marimea corpului, forma mainii si puterea fizica. Daca aveti indoieli, este mai bine sa alegeti o dimensiune mai mica decat sa cantati la o vioara prea mare.

Acest factor este probabil cel mai important atunci cand invatati cum sa alegeti o vioara. Constructia viorii a fost perfectionata in urma cu aproximativ 300 de ani, iar viorile fabricate astazi sunt lucrate in acelasi mod. Deoarece instrumentele realizate manual sunt foarte costisitoare, productia de precizie a aparut ca o modalitate eficienta de a face viori intermediare si pentru incepatori. Viorile sunt realizate din lemn specific, cum ar fi molid si artar, iar un bun indicator al calitatii este adancimea sculptarii pe sul. O sculptura adanca indica de obicei maiestrie superioara. De asemenea, uitati-va la zonele de imbinare din jurul corpului, acestea ar trebui sa se potriveasca bine. Vioara in sine ar trebui sa aiba o aliniere simetrica, adica gatul si stiftul ar trebui sa se alinieze.

Discutati cu violonistii din zona in care locuiti si cu expertii de la magazinul local de viori, unul care efectueaza reparatii de instrumente. Acesti mesteri, numiti lutieri, sunt bucurosi sa-si impartaseasca experienta despre anumite instrumente si marci. In loc sa vorbeasca din punct de vedere al vanzarilor, lutierii si profesorii au o dragoste constanta pentru instrument si, la fel ca adevaratii entuziasti, vor dori sa impartaseasca intelepciunea lor incepatorilor.

Procesul de configurare afecteaza foarte mult capacitatea de redare si calitatea tonala a viorii  de incepator. Desi materialele de proasta calitate pot fi cu greu anulate de o configuratie excelenta, atunci cand este executata corect, configuratia corecta poate face toata diferenta in sunetul tau. Cateva aspecte de luat in considerare includ:

Piulita — adancimea canelurii dicteaza „actiunea” viorii (cat de greu este sa apasati corzile pana la digestie). Daca este prea sus, este greu de jucat, prea jos si corzile vor zumzai.

Corzile — corzile de otel sunt foarte comune, dar viorile si violonistii incepatori beneficiaza adesea de corzi cu miez sintetic. Suna mult mai bogat si sunt foarte receptive.

Podul — ca si piulita, puntea afecteaza redarea instrumentului. Ar trebui sa se potriveasca perfect pe placa superioara a viorii si sa aiba o forma adecvata. Daca santurile sunt prea apropiate, incrucisarile sirurilor sunt dificile.

Suportul pentru barbie ar trebui sa se potriveasca cu barbia jucatorului si sa fie plasat astfel incat sa nu fie inconfortabil. In mod ideal, trebuie sa alegeti accesorii care sa faca cantatul sa se simta natural. La fel, o buna odihna pentru umeri este importanta pentru incepatori, astfel incat acestia sa isi poata mentine o postura buna. O postura incorecta poate afecta performantele!

Este esential ca jucatorului sa-i placa sunetul instrumentului sau. Deoarece viorile sunt fabricate din materiale organice, fiecare are propriul sunet unic. Aveti pe cineva cu voi atunci cand alegeti si asigurati-va ca auziti vioara inainte de a cumpara sau de a inchiria. Reghin este un producator de instrumente muzicale precum viori, chitare clasice, chitar electrice si acustice de calitate foarte buna, iar preturile sunt avantajoase pentru toti cei care doresc sa intre in lumea muzicii!

Similar Posts