Ce beneficii aduce cafeau pentru organism

Ce beneficii aduce cafeau pentru organism

author
2 minutes, 33 seconds Read

Probabil cunoasteti cafeaua. Aceasta bautura energizanta maro. Este una dintre cele mai consumate bauturi din lume, dupa apa si ceai. Aceste boabe, care provin din intreaga lume, au avut un mare succes de cand au fost descoperite in Etiopia. Potrivit unui studiu biologic, omul preistoric chiar o consuma.

Cafeaua, cea mai consumata bautura din lume, este uneori acuzata de tot felul de efecte negative si alteori laudata pentru numeroasele sale virtuti. Dar este cafeaua buna pentru sanatate? Efecte, mod de actiune, precautii, cantitatea maxima de baut… Noi va spunem totul pentru a intelege de ce e bine sa consumati cafea proaspat prajita.

Avantajele oferite de cafea

 

Iubitorii de cafea o stiu bine: consumata fara excese notorii, cofeina are particularitatea de a stimula sistemul nervos, jucand astfel un rol in vigilenta, mai ales noaptea, cand se resimte o stare de somnolenta, permitand o mai buna perceptie vizuala si reflexe mai bune.

Cafeina poate ameliora o migrena datorita efectului sau vasoconstrictor, dar in cantitati mari, se poate observa efectul opus. Imbunatateste functiile digestive, cum ar fi stimularea secretiilor gastrice si cresterea motricitatii intestinale. In ceea ce priveste efectul sau diuretic, acesta nu mai trebuie dovedit. Intr-adevar, cofeina creste puterea urinara. Pentru sportivi, reduce perceptia oboselii. Pentru astmatici, imbunatateste respiratia. Si vestea buna este ca cafeaua are un efect asupra dispozitiei de dimineata!

Numarul de cani pe zi care nu trebuie depasit

Chiar daca aceasta pauza de placere are beneficiile sale, dincolo de 2 sau 3 cani pe zi, impactul sau asupra sanatatii poate fi daunator. Cu toate acestea, efectele cafelei variaza considerabil de la o persoana la alta, in functie de sensibilitatea si capacitatea de eliminare a acesteia. Moderati consumul in cazul aparitiei unor efecte nedorite.

Cafeaua si sarcina

Consumul de cofeina de catre femeile insarcinate trebuie sa fie moderat, deoarece fatului ii ia o saptamana buna pentru a elimina cofeina. Fara a uita toate efectele pe care consumul sau le poate provoca la adult, imaginati-va asupra fatului!

Cafeaua si somnul

Efectele cafelei asupra somnului sunt bine documentate, dar exista variatii in raspunsurile individuale la consumul de cafea inainte de somn. Somnul este intarziat si de calitate mai slaba.

Precautii si contraindicatii

Cafeaua nu este recomandata persoanelor cu:

  • probleme cardiace
  • probleme gastrice (gastrita, ulcer)
  • tensiune arteriala ridicata.

Sfatul dieteticianului

Cafeaua nu contine aproape nicio calorie decat daca adaugi zahar! Acesta contine cateva minerale care sunt departe de a fi neinteresante, cum ar fi potasiu, vitaminele PP si B9, precum si polifenoli cu proprietati antioxidante.

Lupta impotriva bolilor grave

Consumul de cafea nu este solutia la toate bolile, dar poate avea un efect preventiv si poate ajuta la lupta impotriva anumitor boli grave. Studiile de la inceputul anilor 2000 au aratat ca consumul de cafea a fost asociat cu un risc redus de a suferi de anumite boli cronice, cum ar fi boala Parkinson, sau de anumite boli hepatice, cum ar fi ciroza. De asemenea, au fost efectuate numeroase cercetari privind relatia dintre cancer si cafea. Parerile sunt impartite, dar, pana in prezent, multi oameni de stiinta sunt de acord ca cafeaua este o bautura anticancerigena.

Similar Posts