Ce este degetul care se blocheaza sau degetul in resort?

Ce este degetul care se blocheaza sau degetul in resort?

author
2 minutes, 17 seconds Read

Degetul care se blocheaza este o afectiune ce se caracterizeaza prin blocarea degetului in palma si prin imposibilitatea de a-l misca liber. Se mai numeste si tenosinovita stenozanta, deget in resort sau trigger finger si poate fi intalnit atat la adulti, cat si la copii, la cei mici aparand fie la nastere (congenital), fie dupa varsta de 1 an.

Un lucru specific acestei afectiuni este ca degetul in resort se indreapta prin fortare, cauzand o pocnitura sau o plesnitura ce poate sau nu provoca durere. Poate determina disfunctia degetului afectat, precum si durere in mana.

Degetul in resort poate fi usor confundat cu boala Dupuytren. De asemenea, se intampla frecvent sa insoteasca sindromul de tunel carpian, o afectiune cauzata de compresia nervului median in tunelul carpian.

​Ce cauzeaza degetul in resort?

Un deget in resort apare din cauza inflamatiei (iritatiei) si ingrosarii unei parti a tendonului flexor. In acest fel, pe tendon se dezvolta un nodul mai voluminos care blocheaza alunecarea acestuia prin tunel-scripete. De regula, blocajul (implicit, pocnitura) apare la baza degetului, langa palma.

​Ce simptome prezinta o persoana care are deget in resort?

  • deget intepenit care se inrautateste dupa ce este folosit intens;

  • o senzatie de pocnitura sau plesnitura cu miscarea articulatiei;

  • o umflatura la baza degetului;

  • durere in palma;

  • blocarea degetului intr-o pozitie indoita si nevoia de a folosi cealalta mana pentru indreptarea lui (in stadiu avansat);

  • blocaj complet al degetului (in cel mai avansat stadiu).

Daca te confrunti cu astfel de simptome, este recomandat sa apelezi cat mai curand la un medic specializat in chirurgia mainii pentru o consultatie amanuntita si un tratament adecvat.

​In ce consta consultatia?

In timpul consultatiei, pacientul poarta o discutie cu medicul de mana, referitoare la istoricul si severitatea simptomelor. Apoi, medicul va verifica blocajul degetului si va palpa nodulul la nivelul scripetelui (daca este sesizabil). Este posibil, de asemenea, sa fie nevoie de cateva investigatii suplimentare, cum ar fi o ecografie de parti moi.

​Tratarea degetului in resort

Exista o mica sansa ca degetul in resort sa dispara de la sine, cu atat mai mult la sugarii cu varsta sub un an.

Este totusi recomandat ca persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune sa apeleze cat mai curand la un medic specializat in bolile mainii pentru a primi un tratament potrivit.

In stadiile incipiente, boala poate fi tinuta sub control prin:

  • repaus functional al degetului;

  • purtarea unei atele specifice;

  • aplicarea de antiinflamatoare locale;

  • infiltratii cu corticosteroizi in teaca tendonului.

Cea mai sigura metoda de tratament este insa interventia chirurgicala, aceasta eliberand sigur si fara recidiva blocajul tendonului.

Operatia consta in sectionarea scripetelui sau ligamentului anular in vederea maririi lui, in asa fel incat sa se favorizeze alunecarea libera a tendoanelor.

Informatii oferite cu ajutorul celor de la Bestetic.ro 

Similar Posts