8890491

Care sunt pașii de urmat dacă vrei să-ți înmatriculezi o mașină second-hand adusă de afară- ghid practic

author
5 minutes, 53 seconds Read

Vrei să-ți cumperi o mașină din Germania, Italia, Belgia, Franța sau o altă țară din comunitatea europeană și nu știi cum să procedezi ca să o înmatriculezi în România? Multă lume s-a lovit de această problemă având multe bătăi de cap, însă rezolvarea este una simplă.

8890491

Să începem cu începutul. Eu nu îți spun ce mașină să-ți cumperi, sau din ce țară. Eu îți spun doar ce trebuie să faci și cât te costă să-i pui numere de România.

Oricare ar fi varianta, că îți aduci tu mașina pe roți din țara de unde ai cumpărat-o, că o aduci pe platformă, sau că o cumperi direct dintr-o piață din România (valabil în acest caz dacă mașina are numere straine sau deloc/nefiind încă înmatriculată în țara noastră) trebuie să parcurgi urmatorii pași:

1.PRIMUL SET DE NUMERE PROVIZORII (ROȘII) E un lucru relativ simplu de obținut. Pur și simplu mergi la poliție, la serviciul înmatriculări auto cu următoarele acte: -cerere tip de înmatriculare provizorie -asigurarea obligatorie de răspundere civilă (RCA), original si copie -documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului- copie si original -documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine-copie si original

-buletin/C.I. : în original şi în copie

Toate acestea le poți rezolva foarte rapid la un birou de copiat acte, care în majoritatea cazurilor se găsește chiar lângă sediul poliției. În plus va trebui să plătești -taxa de numere provizorii: 9 lei (la administrația locală) -taxa certificat autorizație provizorie: 13 lei achitati la CEC

-contravaloarea plăcuțelor de înmatriculare: 40 lei (direct la ghișeul poliției)

Poți repeta acest procedeu cu numere roșii de maxim 3 ori, cu alte cuvinte poți să scoți maxim 3 rânduri de numere roșii, valabile maxim 90 de zile, perioadă în care va trebui să-ți înmatriculezi definitiv mașina.

2.PROGRAMAREA ȘI VIZITA LA RAR

Programarea este un lucru banal. Se poate face foarte ușor online pe siteul RAR, direct AICI.Va trebui să introduci datele mașinii- seria, tipul, modelul, numele persoanei care se prezintă cu mașina și îți vei putea selecta ziua în care dorești să mergi cu mașina la registrul auto român.

După ce ai obținut programarea, aici te vei prezenta cu mașina (evident) și cu următoarele acte: -actul tău de identitate -brief-ul mașinii (cartea de identitate din țara de unde ai cumparat-o)

-o cerere de activitate R.A.R (pe care o primești la fața locului)

Dacă totul merge perfect și nu sunt probleme la mașină de aici vei pleca cu următoarele acte: -cartea de identitate a autovehiculului -certificatul de autenticitate

-ITP-ul valabil 2 ani

Evident nimic nu este gratuit, vei avea de plată aproximativ 440 lei.

3.MERGI LA UN BIROU DE COPIAT ACTE CARE SE OCUPĂ CU ÎNMATRICULAREA MAȘINILOR
Este cel mai bun sfat pe care pot să ți-l dau. De ce? Pentru că cu asta se ocupă și nu trebuie să-ți mai bați tu capul cu multe alte probleme. Va trebui o traducere autorizata a brief-ului original. Trebuie făcute copii după mai multe acte. Pentru maxim 80 de lei, vei pleca de acolo cu toate actele în regulă.

4.MERGI LA PRIMĂRIE Mergi la Primărie pentru a înscrie mașina pe numele tău. Dosarul trebuie să conțină: -contractul de vânzare-cumpărare -cartea de identitate a mașinii obținută de la RAR -actul de identitate

-fișa de înmatriculare.

Toate aceste documente trebuie să fie prezentate atât în original, cât și copie. De asemenea, mai ai de completat o cerere tip pe care o primești de la Primărie. Dacă nu ai sărit peste pasul 3, atunci toate aceste acte le ai completate în dosar de către cei de la biroul de copiat acte.

5.MERGI LA FINANȚE
Cu un alt dosar pe care ți l-au dat cei de la biroul de copiat acte vei merge la finanțe unde va trebui să-ți fie calculată taxa pentru timbrul de mediu.

Dosarul cu care te vei prezenta aici trebuie să cuprindă: -cerere privind stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu -cartea de identitate a mașinii plus documentul de înmatriculare din Germania (tradus) -actul de identitate

-contract de vânzare cumpărare (tradus).

Cei de la finanțe îți vor spune cât trebuie să platești în funcție de mai mulți factori (vechimea mașinii, gradul de poluare, etc)

6.FĂ-ȚI ASIGURAREA AUTO OBLIGATORIE (RCA)
Aici lucrurile sunt simple, poți să ți-o faci la un broker de asigurări pentru a obține cel mai bun preț. Aproximativ 500 lei pe an.

7.MERGI LA CEC De ce? Pentru ca să plătești ceva evident. 37 lei, taxă pentru certificatul de înmatriculare.

Acesta este penultimul pas.

8.MERGI LA POLIȚIE După ce ai reușit să pui mâna pe toate aceste acte mai ai un singur pas de făcut. Mergi la poliție și depunde dosarul pentru înmatriculare. Dosarul este complet dacă conține următoarele acte: (îți recomand să ai și câte o copie după fiecare din ele) – fișa de înmatriculare vizată a masinii (viza o obții de la primărie) – cererea tip pentru înmatriculare – contractul de vânzare-cumpărare – polița de asigurare obligatorie RCA – copie dupa polița de asigurare obligatorie RCA – cartea de identitate a mașinii din Germania sau de unde ai cumpărat-o – cartea de identitate a mașinii din România; – certificatul ITP – numerele de înmatriculare din Germania (placuțele) pe care le vei preda acolo (în cazul în care nu ai, vei face o declarație pe propria răspundere cum că mașina a fost adusă pe platformă) – certificatul de autenticitate obtinut de la R.A.R. – chitanța pe care ai obtinut-o de la primarie prin care se atestă că ai platit taxa de înmatriculare – chitanța pe care ai obtinut-o de la CEC prin care se atestă că ai platit taxa pentru certificatul de înmatriculare – chitanta care atesta faptul ca ai platit taxa pentru timbrul de mediu

-dacă contractul inițial de vânzare-cumpărare nu este făcut direct între tine și persoana care a avut mașina, și tu cumperi mașina de la un intermediar, vei avea nevoie și de un certificat fiscal emis de primărie pe numele celui care îți vinde mașina.

Nu uita: și aici trebuie să mai plătești ceva. Numerele definitive. 40 lei sau 85 lei(dacă vrei să-ți alegi tu numărul).

În maxim 2 ore pleci de la poliție cu plăcuțele de înmatriculare, cu o dovadă provizorie de circulație valabilă 15 zile, perioadă în care cei de la poliție se obligă să-ți trimită acasă prin poștă certificatul de înmatriculare.

Similar Posts