Borșul de târâțe de folosește de obicei în ciorbe pentru a le acri însă puțină lume știe că borșul are și proprietăți terapeutice. Fiind rezultat din macerarea grâului, el conţine un complex de vitamine B şi C, minerale, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi.
Borșul este un produs natural, fiind foarte bogat în enzime. Nutriţioniştii recomandă cura cu borş pentru revigorarea întregului organism.
Dacă vreţi să fiţi în formă, beţi câte o cană cu borş cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale, timp de 20 de zile. După o pauză de şapte zile, cura se poate repeta.
Borșul este cunoscut şi prin capacitatea, încă neexplicată de ştiinţă, că trezeşte omul din beţie. Mai mult, el înlătură mai toate simptomele intoxicaţiei cu alcool (ale mahmurelii), fiind un remediu fără egal în această direcţie.
Este perfect în cazul bolilor respiratorii cronice: bronşită, astm, sinuzita, adjuvant în tuberculoza, alcoolism, indigestie, voma, oboseala cronică.
Borşul este un binecunoscut leac pentru ficat, fiere și colon. Borşul curăţă rinichii şi colonul, tratează litiaza urinară, previne cancerul de colon şi întăreşte funcţia organelor interne.
Cura de detoxifiere cu borş se ţine 2 săptămâni, timp în care se bea câte o cană de borş pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Se poate adăuga o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin, pentru un efect diuretic maxim.
Previne infarctul şi reda sănătatea inimii
Borşul natural este cunoscut pentru calitatea sa de a scădea tensiunea şi nivelul colesterolului şi a glicemiei.
Specialiştii nutriţionişti îl consideră un remediu excelent pentru bolnavii cardiaci ce suferă de infarct miocardic, hipertensiunea arterială şi alte boli de inimă.
Borşul este recomandat pentru consum având un rol benefic în tratarea afecțiunilor respiratorii cronice (bronşită, astm, sinuzita).
Bea zilnic câte două căni de borş pentru a accelera procesul de vindecare a acestor boli, dar mai ales pentru a preîntâmpina agravările şi recidivele. Se fac cure de câte trei săptămâni cu borş, care se bea de obicei cu un sfert de oră înainte de masă.
Adjuvant în tuberculoză
Pare ciudat dar borşul ajută şi în cazul tuberculozei. Pentru aceasta se bea în fiecare zi o jumătate de litru de borş, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Se pare că anumite substanţe active din borş blochează dezvoltarea bacililor care provoacă aceasta maladie.
Alcoolism
Pentru trezirea din beţie se beau 1-2 litri de borş dintr-o dată. De asemenea, se bea minimum 1 litru din această licoare a doua zi, pentru a combate simptomele mahmurelii, cum ar fi ameţeala, durerea de cap, tremurăturile membrelor, senzaţia de vomă. Se spune că cei care beau zilnic borş mult, nu mai simt nevoia să bea alcool.
În caz de oboseală cronică se bea între un sfert – o jumătate de litru de borş dintr-o dată, pentru revigorarea rapidă a organismului şi a sistemului nervos.