Japonia este o ţară modernă care priveşte întotdeauna spre viitor, dar în care tradiţiile vor fi tot timpul importante. Japonia este cunoscută pentru cultura şi moştenirea sa unică, care au fost păstrate din vremea antică. Aceste obiceiuri şi tradiţii dau un caracter unic vieţii populaţiei japoneze.
Familia este unitatea de bază a societăţii, iar respectul pentru bătrâni este foarte important. Un respect deosebit este arătat celor mai în vârstă.
În Japonia schimbul cărţilor de vizită este primul pas spre orice relaţie de afaceri. Mai mult decât atât, de fiecare dată când este primită o carte de vizită, aceasta trebuie citită cu atenţie şi discutată. Punerea ei direct în buzunar este considerată lipsită de respect.
Chiar dacă majoritatea oamenilor se salută prin strânsul mâinii, în Japonia obiceiul este plecăciunea. Prin acest gest se arată respectul şi recunoştinţa.
Descălţatul la intrarea într-o casă este o altă practică japoneză foarte răspândită. La intrarea în case, şcoli şi în multe alte clădiri, oamenii trebuie să se descalţe.
Bacşişul reprezintă un motiv de insultă pentru japonezi. De obicei, chelnerii care primesc bacşiş aleargă după clienţi, ca să le înapoieze banii.
Este o onoare să fiţi invitat în casa unui japonez şi trebuie să aduceţi musai un cadou. Acesta va fi împachetat cât mai frumos, cu multe panglici colorate.
În Japonia, cei care îşi toarnă singuri băutura în pahar nu sunt văzuţi cu ochi buni. Dacă un musafir umple paharul celorlalţi, gazda va vedea că are paharul gol şi i-l va umple, la rândul său.
În Japonia, există angajaţi care îi înghesuie pe călători în metrou. Ei sunt plătiţi să se asigure că toată lumea urcă în tren şi nimeni nu este prins între uşi.
În Japonia nu este privit cu ochi buni mâncatul pe stradă.
Cifra 4 pentru japonezi se consideră că aduce ghinion. Este un fel de cifra 13 pentru noi. Din această cauză japonezii evită pe cât posibil folosirea acestei cifre. Lifturile nu opresc la etajul 4, și nu își oferă cadouri formate din 4 piese. Numărul 49 este cu atât mai ghinionist, potrivit tradiţiei japoneze, rezonând cu „durerea până la moarte”. Obiceiul ţine de „tetrafobie”, teama de numărul 4, foarte comună în ţările asiatice.