Insula Santorini se află în Marea Egee, la aproximativ 200 kilometri depărtare de Grecia. Aceasta are 90 kilometri pătraţi şi undeva în jur de 15.000 locuitori. Ai tot ce vrei aici: mare, plaja, arhitectură.
Peisajele sunt extraordinare, pline de istorie, iar vremea nu este mai ridicata de 26 grade Celsius, numai bine pentru plajă.
În ceea ce priveşte plajele, acestea sunt acoperite de pietricele din lavă de diverse culori: roşii, negre sau albe.
Chiar dacă se spune despre această destinaţie turistică că este extrem de scumpă, poţi găsi şi cazare la pensiuni sau case private mai ieftine. Preţul porneşte de la 17 euro pe noapte în satele micuţe, cum ar fi, Perissa, Karterados sau Perivolos, iar în Fira preţurile încep de la 26 de euro într-o cameră dublă.
Poţi ajunge în insulă cu avionul şi vaporul. Vaporul îl poţi lua din portul atenian Piraeus, din mai multe porturi ale Cretei sau din Insulele Ciclade, situate în partea centrală și de sud a Mării Egee iar călătoria durează în jur de 8 ore.
Santorini este, în esență, ceea ce a rămas după o erupție vulcanică enormă care a distrus cele mai vechi aşezări de pe o fostă insulă și a creat caldera geologică curentă. O lagună gigant centrală, dreptunghiulară, care are aproximativ 7 km, este înconjurata de stânci înalte şi extrem de abrupte. Insula principală este înclinata către Marea Egee.
Există un port nou construit la Vlychada, pe coasta de sud-vest, însă portul principal al insulei este Athinias. Capitala, Fira , se agață de partea de sus a falezei.
Regiunea a devenit primul vulcan activ în urmă cu aproximativ 3-4 milioane de ani. Insula este site-ul unuia dintre cele mai mari erupții vulcanice din istorie: erupția Minoan, care a avut loc în urmă cu 3600 ani.
Oia este recunoscut pentru apusurile minunate, locuințele sale albe, cu morile de vânt tradiționale și cu bisericuțele acoperite de cupole albastre.
Imerovigli este un sătuc ce are numai 407 locuitori, aflat imediat în apropierea orașului Fira. Aici contrucțiile sunt așezate în trepte: casele, hotelurile, terasele astfel că par să formeze un amfiteatru în jurul calderei.
Satul are foarte multe biserici albe, cu acoperișuri rotunjite încununate de cruci vopsite în albastrul mării, cafenele elegante şi stânci uriaşe de culoare roşie.
Vulcanul Nea Kameni este o insulă vulcanică nelocuită cu o formă rotundă, fiind o rezervaţie ştiinţifică protejată. Aceasta poate fi vizitată, dar odată ajuns acolo nu ai voie să iei nimic, nici măcar o pietricică. Insula este o bucată de stâncă neagră parcă lipsită de viaţă.
Fira este cea mai mare insula: clădirile, bisericile și terasele sunt încăpătoare, iar magazinele diverse sunt numeroase. În Fira sunt şi foarte mulţi măgăruși care te vor ajuta să urci sau să coborî spre port.