Defrişarea pădurilor este o afacere extrem de bănoasă, în special pentru cei care au făcut-o ilegal, însă în acelaşi timp este o pagubă imensă pentru natură.
Pădurile reprezintă adăpost pentru mai bine de jumătate din speciile de animale de pe pământ, încetineşte producerea încălzirii globale, prin stocarea şi reţinerea carbonului, și în plus sunt surse de hrană şi de apă, aducând în același timp și avantaje estetice sau de agrement pentru foarte mulţi oameni. De asemenea, pădurile au un rol important în influenţarea climei Pământului.
Cu toate acestea, mii de hectare de pădure au fost defrişate ilegal în ultimii 25 de ani iar uneori aceste defrişări sunt făcute cu ştirea şi sprijinul autorităţilor.
Cel mai afectat judeţ de defrişări ilegale din România este Alba Iulia. În anul 2013, au dispărut mii de hectare, însumând mai mult de 460.000 de metri cub de lemn.
Începând cu data de 8 octombrie, oricare dintre noi poate face ceva pentru a ajuta în prinderea hoţilor de lemn, şi asta foarte simplu. Tot ce trebuie să faci este să suni la 112 atunci când vezi un camion încărcat cu lemn să le spui numărul de înmatriculare şi drumul pe care circulă. După câteva secunde aflii dacă încărcătura a fost înregistrată şi astfel, dacă transportul este legal.
Până acum cei care raportau astfel de cazuri erau autorităţile competente precum: Poliție, Garda de Mediu, Ocoale Silvice, Garda Financiară etc.
În primul rând, pădurea înseamnă aer curat şi în prealabil sănătate. Pentru că acum poţi face ceva in legatura cu protejarea pădurii, nu ezita să suni atunci când vezi o încărcătură de lemn în drumul tău.
Sursa