Visul american este realitate. De la miner în România la guru media în America!

Visul american este realitate. De la miner în România la guru media în America!

author
2 minutes, 54 seconds Read

Mircea Goia era până în 1997 un miner obișnuit din Lupeni căruia disponibilizările i-au schimbat viața. În bine de data aceasta.

9353954

Cu banii primiți și-a luat un calculator și a început să învețe despre web development.
“M-a atras asta pentru că se putea crea ceva care putea să aibă audiență imediat, milioane de oameni puteau să vadă website-urile create de mine. Bine, la vremea aceea, eu aş fi fost fericit dacă doar câteva mii mi-ar fi vizitat munca. (…)”

S-a angajat la o fabrică de tutun pentru scurt timp, apoi la un site german unde a învăţat să construiască website-uri dinamice, care au o bază de date în spate.

Dar ceea ce este poate şi mai impresionat la Mircea Goia este spiritul autodidact şi dorinţa de a se autodepăşi. Deşi nu a urmat nicio facultate în domeniu a reuşit într-un domeniu în care la vremea aceea nu erau atâtea informaţii. „ Dacă nu aş fi avut aşa ceva (spirit autodidact) acum, aş fi lucrat tot acolo unde lucram înainte: în mina de cărbune”.

A câştigat loteria vizelor şi a plecat în State în căutarea visului american, însă şi-a păstrat şi job-ul de la firma germană pentru a se putea întreţine. Încet, visul lui s-a materializat, angajându-se la o firmă din Phoenix, Arizona.

Meseria de programator este însă epuizantă atât psihic cât şi fizic motiv pentru care Mircea Goia încearcă să se orienteze spre un alt domeniu de care este de asemenea pasionat, filmul.

Este coproducător al unui film american a cărui acţiune urmează să se petreacă parţial în România, implicându-se şi în alte proiecte de film, unul din ele avându-l în rol principal chiar pe laureatul Oscar Jeremy Renner.

Impreună cu un american s-a implicat în dezvoltarea unui serviciu online destinat celor din lumea filmului – Cinely.com, unde are rolul de advisor tehnic, dar se ocupă şi de marketing/social media.

Comunitatea de creatori de film are deja câteva mii de membri, iar Mircea Goia şi fondatorul vor să extindă Cinely şi în afara SUA.

Un alt proiect este destinat start-up-urilor romaneşti – RomanianStartups.com serviciu online care urmează să fie lansat în curând.

Despre locul de muncă şi mentalităţile româneşti versus cele americane, românul afirma :”În primul rând, şefii par mai relaxaţi aici, îţi dau mai multă libertate, nu te controlează la sânge (eu nu am avut parte de aşa ceva). Programul de lucru e normal, de la 9 la 17:00. În slujbele pe care le-am prestat nu a fost nevoie să lucrez mai mult decât programul. Colegii mei în general au fost destul de deschişi cu mine, comunicativi (în general asta este o caracteristică a lor, comunicaţia şi deschiderea). Ideile de lucru nu prea sunt ţinute secrete, sunt discutate şi analizate de echipă şi se alege cea mai bună soluţie la acel moment. La muncă în general nu prea se discută viaţa personală. Eu nu prea am văzut multă bârfa pe aici. Cum nu m-am lovit nici de discriminări pe baza faptului că sunt imigrant său roman. (…) În general, americanii par mai serioşi, respecta legile şi regulile mai mult, sunt mai politicoşi”, adăugând totuşi că îi lipseşte căldura umană şi conexiunea între oameni care este aici în România.

Similar Posts