Iată ce se întâmplă atunci când îţi critici copilul

Iată ce se întâmplă atunci când îţi critici copilul

author
1 minute, 17 seconds Read

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universităţile Harvard, Pittsburgh şi California-Berkeley explică de ce copiii au un comportament agresiv atunci când sunt criticaţi de părinţi.

Iată ce se întâmplă atunci când îţi critici copilul

Conform acestui studiu copiii nu reacţionează aşa în mod intenţionat, pentru a se răzbuna pe părinţi, ci atunci când sunt criticaţi creierul lor se blochează.

În cadrul acestui studiu au participat un număr de 40 adolescenţi cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani. Dintre participanţi, 14 adolescenţi sufereau de depresie gravă, iar 26 nu aveau probleme psihice.

Copiii au fost puşi să asculte două înregistrări cu vocea mamei, una dintre înregistrări cuprindea un discurs banal, privind cumpărăturile iar a doua înregistrare aducea critici cu privire la comportamentul acestora.

În acest timp cercetătorii au analizat trei regiuni cerebrale:
-sistemul limbic, zona în care sunt procesate emoţiile negative,
-cortexul prefrontal – unde sunt controlate emoţiile
-joncţiunea dintre lobii temporal şi parietal – care ajută să înţelegem opiniile provenite de la alte persoane.

În urma acestui studiu, experţii au văzut că în timpul criticii şi de asemenea, la scurt timp după aceea, creativitatea adolescenţilor a scăzut în regiunile asociate cu empatia şi controlul emoţiilor însă în acelaşi timp, au crescut emoţiile negative.

În acele momente adolescenţii nu mai ţin cont de ceea ce simt părinţi lor, nu mai procesează comportamentele sociale şi astfel se comportă urât, agresiv şi aduc jigniri persoanelor dragi.

Similar Posts