În mai multe oraşe din ţară şi din străinătate sâmbătă şi duminică se organizează manifestaţii de protest pentru reglementarea votului din dispora. Zeci de mii de persoane și-au anunțat prezența pe paginile de evenimente de pe Facebook la protestele care se vor desfășura sâmbătă și duminică în mai multe orașe din țară și diaspora.
Mii de români din diaspora, în special din Anglia, Franţa, Germania sau Italia, nu au putut vota la turul I al alegerilor prezidenţiale, din 2 noiembrie, din cauza organizării dezastruoase a scrutinului.
Victor Ponta, candidat la preşedinţia României şi primul-ministru al Guvernului în atribuţiile căruia intră organizarea alegerilor, declara în luna august a acestui an că ”cei mai mari duşmani ai României în străinătate sunt tot românii”.
După haosul înregistrat la sectiile de vot din străinatate, oficialii au stabilit că niciun angajat al Ministerului de Externe nu este vinovat.
Ministrul Titus Corlățean a declarat că nu poate suplimenta secţiile de votare în străinătate, întrucât Biroul Electoral Central nu îi permite acest lucru neexistând un cadru legal, BEC adoptând o hotărâre ”care nu confirmă existenţa unei baze juridice, potrivit legii (…) şi nu permite înfiinţarea de noi secţii”.
Acest lucru vine în contradicție cu comunicatul emis de BEC care precizează că Ministerul de Externe putea să suplimenteze numărul secţiilor de votare din străinătate, MAE neavând niciun impediment legal pentru a crea noi secţii de votare din diaspora.
Concret, Biroul Electoral a făcut referire la articolul 54, alineatul 1, din legea 370/2004, privind alegerea preşedintelui, care precizează că cel de-al doilea tur de scrutin se desfăşoară în aceleaşi secţii de votare şi pe baza aceloraşi liste electorale permanente ca cele din primul tur. Aici, BEC a dat, pe 4 noiembrie 2014, o decizie de interpretare conform căreia sintagma ”aceleaşi liste de alegători” se referă doar la secţiile de votare din ţară, nu şi din străinătate, unde nu există liste permanente, ci doar tabele electorale.
Ca urmare a acestei degringolade, tot mai mulți români sunt chemați să protesteze atât în țară cât și în străinătate.
Unde s-au anunțat proteste și mesajele de mobilizare:
ARAD: Platoul Primăriei Arad, astăzi, vineri, 7 noiembrie, de la ora 17
SIBIU: Centru, astăzi, vineri, 7 noiembrie, de la ora 18
BUCUREȘTI: Piața Universității, sâmbătă, 8 noiembrie, ora 18.00
CLUJ: Piața Unirii, sâmbătă, 8 noiembrie, ora 18
CINE SUNTEM? Cel mai probabil EI ne vor numi Golani… (…) Suntem generația Facebook, rebelii care nu s-au conformat regulilor lor, NOI suntem generația care după ce am absolvit o școală am îmbrățișat ȘOMAJUL, am fost numiți PARIA SOCIETĂȚII, suntem generația fără VIITOR! Suntem toți cei care s-au săturat de manipularea oamenilor creduli prin intermediul presei, și care s-au săturat de politica de mahala, de certuri și acuzații interminabile între persoanele publice! Ne-am săturat să fim mințiți în față!
CRAIOVA: Piața Mihai Viteazul, vineri, 14 noiembrie, ora 18
Haideți să le arătăm că ne pasă de cei de peste graniță, cei care au îndurat ore întregi de frig, ore întregi de umilință. Nu știu câți dintre noi, aflați în țară, am fi stat la asemenea cozi. Ei au facut-o, au dorit să voteze, dar nu au fost lăsați. Merită RESPECTUL nostru, merită SUSȚINEREA noastră.
BRAȘOV: Prefectura Brașov, B-dul Eroilor, duminică, 8 noiembrie, ora 13
Ţinând cont de modul defectuos în care s-au desfăşurat alegerile atât în diaspora, cât şi în Braşov, unde studenţii au fost împiedicaţi să voteze, dar şi de declaraţiie sfidătoare ale celor responsabili – revendicări: anularea alegerilor prezidenţiale; creşterea numărului de secţii în diaspora; introducerea votului prin corespondenţă; demisia celor responsabili, prim-ministrului Victor Ponta şi ministrului de externe, Titus Corlățean.
TIMIȘOARA: Piața Operei, sâmbătă, 8 noiembrie, ora 18.00
Primele strigate impotriva Comunismului s-au facut auzite in 1989 aici, la TIMISOARA. Atunci, Timisorenii au dat posibilitatea savarsirii unei reactii in lant in toata Romania care ne-o eliberat pe toti de Comunism. Haide sa aratam din nou, ce inseamna Timisoara!
VIENA: Institutul Cultural Român, duminică, 9 noiembrie, ora 15
Nu ți s-a permis să votezi? Ți s-a furat dreptul de cetățean? Ieși duminică în stradă la ora 15:00 in fața Institutului Cultural Român din Viena și cere-ți dreptul înapoi!
LONDRA: 35 Kensington High St., duminică, 9 noiembrie, ora 13
Ne adunam sa ne unim vocile, sa ne auda domnul ambasador Jinga. Vrem inca doua sectii de votare.
CONSTANȚA: Parc Primărie, sâmbătă, 8 noiembrie, ora 18
IAȘI: Prefectura Iași, sâmbătă, 8 noiembrie, ora 18
ORADEA: Statuia lui Mihai Viteazul, lângă Pasajul Vulturul Negru, sâmbătă, 8 noiembrie, ora 16 – aici
PARIS: Duminică, ora 16.00, Trocadero aici.
Votul meu este un drept constitutional. Nimeni nu are dreptul sa-mi ingradeasca dreptul la vot. Prin acest eveniment va invitam sa luati atitudine indiferent de afinitatile dumneavoastra politice si sa fim uniti pentru a ne proteja dreptul nostru constitutional.
FOCȘANI: Piața Unirii, în fiecare zi de la ora 21
Sursa: România Curată