Guvernul finanțează Biserica cu bani din Fondul de rezervă bugetară

Guvernul finanțează Biserica cu bani din Fondul de rezervă bugetară

author
1 minute, 54 seconds Read

Luni, 20 octombrie, a fost publicată în Monitorul Oficial o nouă Hotărâre de Guvern prin care se alocă importante sume de bani din Fondul de rezervă bugetară pentru finanțarea unor catedrale și mânăstiri. Cei 6.000.000 lei alocați acum vin să se adauge unei sume identice aprobate în august, tot printr-o Hotărâre de Guvern, și direcționată către unități de cult din județul Iași.

Guvernul finanțează Biserica cu bani din Fondul de rezervă bugetară

Premierul Ponta a alocat 6 milioane de lei, din fondul de rezervă bugetară pe care îl are Guvernul la dispoziție, pentru finanțarea a patru biserici, pe listă fiind și două catedrale din diaspora.

“Se aprobă suplimentarea bugetului SGG pe anul 2014, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, cu suma de 6.000 mii lei, la capitolul ‘Cultură, recreere și religie’, pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, în vederea susținerii activității cultelor”, se precizează în hotărârea de guvern, publicată în Monitorul Oficial.

“ASUR cere Curții de Conturi să se sesizeze în problema finanțării continue a bisericilor din Fondul de rezervă bugetară și să oprească această hemoragie de fonduri publice. Reamintim că într-un raport de anul trecut, Curtea a concluzionat că “din Notele de fundamentare nu rezultă caracterul urgent sau neprevăzut al cheltuielilor aferente acestui sprijin din partea statului care să justifice finanțarea din Fondul de rezervă bugetară”, se arată într-un comunicat de presă al ASUR.

“De fiecare dată când sunt alegeri, avem ocazia să vedem adevăratele priorități ale celor care ne conduc. Sistemul de sănătate este în colaps, elevii nu au manuale, construcția de autostrăzi – o farsă. Ni se spune că “nu sunt bani”, dar iată că pentru biserici se găsesc urgent bani!”, a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR.

“În acest context, salutăm reacția din ce în ce mai viguroasă a societății civile împotriva subminării laicității Statului și constatăm cu satisfacție că principiile secularismului încep să-și faca loc chiar și în discursul politic, atât în Parlament (prin promovarea unei propuneri legislative de înlocuire a orelor de Religie cu ore de Etică și Cultură Civică) cât și în cadrul campaniei pentru prezidențiale”, se mai arată în document.

Similar Posts