Consultantul japonez pentru curăţenie, Marie Kondo, este de renume mondial, datorită cărţii sale The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing, care a fost publicată în peste 30 de țări.
Potrivit lui Marie Kondo, un mod eficient de a aranja lucrurile include două etape:
Pasul 1: Aruncarea lucrurilor inutile
Este, de obicei mai ușor să te despărţi de lucrurile de care nu mai ai nevoie sau de lucrurile stricate şi nefuncţionale care doar ocupă locul celor funcţionale şi necesare.
Pe de altă parte, există o mulțime de lucruri de care nu ai nevoie, însă este dificil să decizi dacă vrei să le arunci sau nu. Nu le pune într-o cutie la care să te gândeşti mai târziu, i-a lucrul acela în mâna şi gândeşte-te “îţi aduce bucurie?” dacă răspunsul este nu, atunci trebuie să scapi de el.
Atunci când te pregăteşti să faci curăţenie nu te gândi să faci pe cameră, ci pe categorii: haine, cărţi, produse cosmetice, etc. Vei fi uimit să observi ulterior cât de multe produse ai dintr-o categorie, produse pe care nu le foloseşti.
Nu arăta ceea ce vrei sa arunci părinţilor sau rudelor apropiate deoarece aceştia se atasează mai mult de lucruri si vei ajunge să le pastrezi chiar daca nu le vei folosi niciodată.
Atunci când descoperi că ai haine pe care nu le mai porţi, uzate, nu te gândi şi nu le păstra doar pentru că vrei să le porţi prin casă sau să ştergi praful cu ele, acestea doar îţi vor ocupa locul.
Scapă de suvenirurile inutile. Scopul principal al unui cadou este să fie primit, nu trebuie să simţi remuşcări dacă arunci cadoul primit de la cineva drag.
Pasul 2: O depozitare înţeleaptă
Toate elementele dintr-o categorie ar trebui să fie depozitate într-un singur loc, foarte aproape unul de altul.
De îndată ce le vei depozita cum trebuie vei avea un spaţiu mai mare şi va fi mult mai uşor să îţi găseşti lucrurile. Este important ca obiectele să fie aranjate astfel încât să le poţi observa dintr-o privire.
Descoperirea revoluționară făcută de de Marie Kondo este stocarea lucrurilor în poziție verticală si nu pliate. Această metodă se aplică nu numai la cărți, documente și lucrări, dar, de asemenea şi la haine.
Cea mai uşoară metodă de a observa repede hainele este să le rulezi şi sa le aşezi una lângă alta într-un sertar.
De asemenea, poate ajuta dacă le aşezi în funcţie de culoare, de la cele mai închise la cele mai deschise. Aceeaşi regulă se poate aplica şi hainelor care sunt puse pe umeraşe.