Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un decodor care poate citi gândurile oamenilor

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un decodor care poate citi gândurile oamenilor

author
1 minute, 58 seconds Read

Nu este vorba de telepatie, ci de un grup de oameni de ştiinţă care au tras cu urechea la gândurile noastre. Pentru prima oară acest lucru este posibil folosind un algoritm nou proiectat.

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un decodor care poate citi gândurile oamenilor

Astfel, cercetătorii au fost capabili să identifice ceea ce gândeau oamenii pe baza activității creierului. Ideea din spatele acestei tehnologii nu este de a oferi oamenilor un fel de puteri gen X-Men, ci doar să se folosească un astfel de sistem pentru a ajuta persoanele care nu pot vorbi.

Când cineva vorbește cu tine, undele de sunet produse pornesc un set specific de celule nervoase, sau neuroni, situate în urechea internă.

Acestea, apoi, preiau această informație senzorială şi o duc la anumite părți ale creierului care interpretează sunetul ca și cuvinte.

Cercetătorii au examinat activitatea creierului a șapte persoane care au suferit intervenţii chirurgicale pentru epilepsie. Folosind o tehnică numită electrocorticografie, care presupune măsurarea activității neuronale prin electrozi plasaţi pe suprafaţa creierului, echipa a făcut înregistrări în timp ce pacienții au citit cu voce tare sau au efectuat o sarcină de lectură în gând.

Ambele sarcini au implicat subiectele de lectură cu un text scurt care a defilat pe un ecran video. Echipa a inclus, de asemenea, o situație de control în care au fost făcute înregistrări în timp ce participanții nu făceau nimic.

În timpul sarcinii în care participanţii au citit cu voce tare, cercetătorii au descoperit că neuronii se complica în timpul vorbirii, și a folosit acest lucru pentru a construi un decodor pentru fiecare participant.

Ulterior, au pus decodorul să lucreze pe activitatea creierului participanților atunci când aceştia citeau fără a scoate cuvinte. Remarcabil este că au descoperit că este posibil să traducă cuvintele voluntarilor, folosind această metodă.

În timp ce rezultatele preliminare sunt cu siguranță încurajatoare, algoritmii nu sunt suficienţi de precişi pentru a construi un dispozitiv pentru pacienţii cu afecţiuni medicale care sunt în imposibilitatea de a vorbi.

“În cele din urmă, dacă am să înțeleg un discurs ţinut în gând, vom fi capabili să facem o proteză medicală care ar putea ajuta pe cineva paralizat, sau blocat care nu poate vorbi”, spune profesorul Brain Pasley, conducătorul acestei cercetări.

Similar Posts