Atâta timp cât omul cunoaște mai puţin unele zone din România, acestea sunt mai îngrijite şi mai spectaculoase. În ultimii ani au fost descoperite multe astfel de zone, în care ecosistemul este unul bogat iar peisajul îţi conferă o imagine de nedescris. Multe din aceste zone sunt zone ocrotite şi sunt atent monitorizate.
Complexul de lacuri din Văile Fizeşului din judeţul Cluj este un loc extrem de relaxant, cu un ecosistem diversificat. Aceasta a mai primit numele de Deltă a Transilvaniei şi asta pe bună dreptate. Acesta este un loc care merită toată atenţia şi protecţia pentru a fi păstrat la acest nivel.
Valea Fizeşului s-a format datorită Pârâului Fizeş care izvorăşte în apropiere de Cămăraşu şi străbate Câmpia Transilvaniei vărsându-se în râul Someşul Mic.
Între comua Cătina şi Ţaga există un număr mare de lacuri precum: Cătina, Popii, Satului, Sf. Florentin, Ciortoş, Geacă, Sucutard 1 şi Sucutard 2, Ţaga Mare şi Ţaga Mică. Împreună lacurile au zeci de hectate.
Din păcate, datorită omului care a creat iazuri cu peşte de unde pot scoate profit, aceste zone nu mai sunt la fel de populate cu animale şi stufăriş ca acum 4 decenii. Pentru că nu au mai avut surse de hrană unele specii de păsări din această zonă au migrat.
Pe lângă pescuit se practică şi vânătoarea. În Delta Transilvaniei sunt 93 specii de păsări de apă şi mai multe specii de stufăriş. Acestea au fost descoperite de către ornitologii Alexandru Filipaşcu, Peter Weber, Dan Munteanu şi M. Matieş.
Păsările sunt uimitor de frumoase şi diverse, aici fiind întâlnite corcodelul mare, corcodelul mic, corcodelul cu gât roşu, buhaiul de baltă, stârcul pitic, raţa mare, raţa cârâitoare, raţa cu cap castaniu, raţa pestriţă, lişiţa, găinuşa de baltă, cârstelul de baltă, creştetul pestriţ, fluierarul de munte, lăcarul mare, lăcarul de stuf, lăcarul mic, piţigoiul de stuf , presura de stuf, eretele de stuf, câteva perechi de berze albe, stârci cenuşii, stârci de noapte, ciocănitoarea de grădină, sfrânciocul roşiatic, sfrânciocul mare, grangurul şi două specii de silvii.
De precizat este, de asemenea, că în această vale sunt păsări ocrotite de lege în pericol de dispariţie precum: buhaiul de baltă, stârcul pitic, creştetul cenuşiu, acvila pitică, acvila ţipătoare mică, caprimulgul, ciocănitoarea de stejar, fâsa de câmp, silvia şi gâsca cu gât roşu.
Acesta este motivul pentru care acest minunat habitat trebuie conservat cât mai bine. Se fac eforturi în acest sens printr-o monitorizare atentă. Sperăm că aceste eforturi vor fi suficiente pentru ca zona să rămână la fel de vie.
Sursa: Descopera.Ro