Cele mai multe dintre ele sunt denumite după creatorul lor. Momentan există multe mâncăruri şi reţete care au un nume inspiraţional dar nu le observam mereu, poate datorită faptului că suntem mult prea înfometaţi.
Chiar dacă sunt mult mai multe în continuare vă voi prezenta o listă cu 10 oameni care şi-au dat numele unor mâncăruri care au devenit celebre ulterior.
1. Lemuel Benedict – Ouăle Benedict
Această reţetă a luat naştere în urma unei erori comisă de un chelner la hotelul Waldorf-Austria. După o noapte lungă în care a băut şi petrecut, Lemuel Benedict, i-a cerut şefului de sală o bucată de pâine prăjită, un ou, bacon şi sos olandez. Însă acesta a primit în loc de pâine prăjită o brioşă englezească şi în loc de bacon, şuncă presată.
2. Nellie Melba – Desertul Melba
În timp ce Helen Potter Mitchell, o faimoasă cântăreaţă de operă, era cazată la Hotelul Savoy din Londra în 1897, bucătarul Auguste Escoffier a inventat în cinstea ei toastul Melba, nişte felii foarte subţiri de pâine prăjită, servite de obicei la supe. De asemenea, în 1893, Escoffer a inventat piersicile Melba, o reţetă de îngheţată cu piersici şi zmeură.
3. Suzanne Reichenberg
Delicioasele Crepes Suzette, clătitele franţuzeşti servite cu lichior de portocale au fost inventate tot de către bucătarul Escoffer în onoarea actriţei şi baronesei Suzanne Reichenberg, care a trăit între anii 1853 şi 1924.
4. James H. Salisbury – Friptura Salisbury
James H. Salisbury în 1886 a inventat un remediu pentru numeroase afecţiuni cum ar fi: guta, bronşita şi tuberculoza. Acest remediu este de fapt o friptură numită Friptură Salisbury. El consideră că friptura de vită consumată de trei ori pe zi urmată de un pahar cu apă fierbinte poate aduce multe beneficii organismului.
5. Robert Cobb – Salata Cobb
Proprietarul faimosului restaurant Brown Derby din Hollywood, Robert Cobb a preparat într-o noapte o cină fondatorului Teatrului Chinezesc, Sid Graumann. Acesta a făcut o salată cu ce a găsit prin frigider: salată verde, roşii, bacon, pui, ouă, avocado, ceapă verde şi brânză Roquefort. Fiind mulţumit de realizare acesta a adăugat-o la meniul restaurantului. În zilele noastre, salata Cobb este una din cele mai celebre din lume.
6. Maria Smith – Merele Granny Smith
Maria Smith a găsit un pom, în timp ce lucra la ferma ei. În acest loc ea aruncase cu puţin timp înainte câteva mere stricate. A plantat copacul şi a cules ulterior fructele. Merele verzi produse de către acest copac şi în zilele noastre sunt denumite merele bunicuţei Smith.
7. Caesar Caldini – Salata Caesar
Nu, această salată nu vine de la numele Împăratului Roman Cezar, ci poartă numele unui proprietar de restaurant din Tijauna, Mexic. Caesar Caldini cum este numit, a întocmit o salată în grabă cu ce avea prin bucătărie: crutoane, salată, piept de pui, parmezan, suc de lămâie, ulei de măsline, ouă, sos de Worcestershire. Astfel a luat naştere această minunată salată.
8. Alfredo di Leio – Paştele Alfredo
După ce a născut soţia lui Di Leio, acesta fiind un faimos bucătar italian, ea a fost foarte slăbită. Pentru ai reda puterile, bucătarul a preparat un sos din smântână, unt şi parmezan adăugând paste fettucine. Aşa a luat naştere o faimoasă reţetă italienească a cărei popularitate s-a extins ulterior în toată lumea.
9. Sylvester Graham – Pâinea Graham
Această idee a luat naştere în urma dorinţei americanului Sylvester Graham privind evitarea produselor dăunătoare organismului. Acesta consideră că pâinea albă şi carnea trebuie evitate. Astfel, promovând consumul de fructe, legume şi cereale integrale a creat pâinea bogată în fibre şi făcută din făină cunoscută în zilele noastre drept pâinea Graham.
10. John Montagu, al patrulea conte de Sandwich – Sandwich-ul
Se presupune că Montagu i-a cerut unui servitor să îi aducă nişte carne de vită prăjită între două felii de pâine prăjită în timpul unei partide de cărţi. Astfel încât să poată mănâncă cu o mână şi să joace cu cealaltă.