Tu ştii cum a apărut ISIS? Urmăreşte istoria în 5 minute a celei mai sângeroase organizaţii teroriste din lume

Tu ştii cum a apărut ISIS? Urmăreşte istoria în 5 minute a celei mai sângeroase organizaţii teroriste din lume

author
1 minute, 47 seconds Read

Statul Islamic din Irak și Levant – ISIL (alternativ tradus ca stat islamic în Irak și Siria – ISIS) este un grup militant jihadist activ și un stat nerecunoscut în Irak și Siria. În statutul său nerecunoscut autoproclamat şi independent, pretinde teritoriul Irakului și Siriei, cu pretenții viitoare asupra Levantului (Liban). În lupta sa seamănă teroare, în fiecare zi mii de oameni murind ucişi în numele unei cauze care până la urmă nu are nimic de a face cu Coranul sau cu islamul.
Tu ştii cum a apărut ISIS? Urmăreşte istoria în 5 minute a celei mai sângeroase organizaţii teroriste din lume

Dar cum a apărut această organizaţie ?

A fost fondat în primii ani ai războiului din Irak, iar în 2004 şi-a luat angajament de credinţă (supunere) faţă de al-Qaeda.

Situaţia de ansamblu însă trebuie privită raportat la războiul din Siria, în anul 2011 protestatarii din stradă începând să mărşăluiască împotriva regimului Bashar Al-Assad. Curând luptele din stradă s-au transformat într-un război civil, în care intervine şi SUA în 2013 când începe să echipeze militari şi să instruiască prin intermediul CIA rebelii.

În anul 2014, gruparea se rupe de al-Qaeda pe fondul unor neînţelegeri referitoare la poziţia faţă de Siria.

Noul grup se autointitulează Statul Islamic al Irakului şi Siriei şi nu va continua ofensiva împotriva regimului Assad. ISIS va purta un război împotriva celorlalţi rebeli, formând pe măsură ce cuceresc vaste teritorii din Siria şi Irak un stat în stat. Acest stat va purtat numele de Califatul Statului Islamic.

În 2015, SUA îşi îndreaptă armele asupra ISIS, în încercarea de anihilare a acestei grupări care devenea din ce în ce mai violentă, renunţând la concentrarea împotriva regimului Assad.

Rusia, pe de altă parte, se decide să intervină pe cont propriu în Siria, sub pretextul declarat că vrea să anihileze gruparea Stat Islamic.

În realitate, Rusia a început bombardamentul asupra rebelilor care încearcă să dărâme regimul Bashar al-Assad, asta deoarece Putin este un susţinător al dictatorului.

În clipul de mai jos publicaţia online Vox.com încearcă să explice în câteva minute ce se întâmplă în cel mai fierbinte loc de pe glob.

Similar Posts