Potrivit unor studii, unul din cel mai vândute medicamente de pe piaţă rămâne Algocalminul, folosit pe post de analgezic de către români.
Potrivit doctorului Ion Fulga, algocalminul conține o substanță nocivă organismului, ceea ce a dus la interzicerea lui în multe alte țări.
“Un studiu pe care l-am făcut recent, arată că un român ia 0,5 comprimate de Algocalmin pe zi. Acesta este medicamentul preferat de noi, deoarece are efect pentru orice fel de durere: de la cap, la spate şi până la durerea de măsea. Unii mai iau Algocalmin ca să le scadă febra.
Studiile farmaceutice nu au putut demonstra până în prezent că medicamentul are şi aceste proprietăţi, dar pacienţii susţin că da”, spune prof. dr. Ion Fulga, profesor la Catedra de Farmacologie, din cadrul Facultăţii de Medicină UMF “Carol Davila”.
Metamizolul – substanţa activă din Algocalmin şi care provoacă agranulocitoza (distrugerea măduvei osoase) – a devenit o componentă interzisă în analgezice încă de acum câteva decenii, în Marea Britanie (din 1965), Suedia (1974), SUA (1977), Arabia Saudită (1980).
Atât în state UE (Danemarca, Olanda, Grecia, Irlanda, Lituania), cât şi în Japonia, Australia, dar şi în ţări sărace Ghana, Nepal, Bangladesh, substanţa este strict interzisă. În Israel, metamizolul se administrează doar în spitale, în timp ce în Belgia (unde medicii îl clasează la categoria “otrăvuri”), iar în Germania şi Spania se poate cumpăra doar cu prescripţie medicală.
Metamizolul (numele universal al Agocalminului), a fost lansat pe piaţă în Germania anului 1921. Un an mai târziu apărea „o boală fatală care debuta ca o infecţie supraacută şi se însoţea de dispariţia granulocitelor din sânge – agranulocitoza”, explica prof. univ. dr. Ostin C. Mungiu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, preşedinte al Asociaţiei Romane pentru Studiul Durerii.
După decenii de cercetare, susţine profesorul Mungiu în lucrarea „Apusul pirazolonelor”, folosirea Metamizolului a fost asociată cu reacţii adverse fatale, în special agranulocitoza.
Aceste raportări au alertat lumea ştiinţifică şi au început să se realizeze studii care, în 1986, au dus la confirmarea existenţei unor relaţii cauzale intre Metamizol şi agranulocitoză.
Această boală se caracterizează printr-o stare toxiinfecţioasă, iar persoana afectată are febră mare, frisoane, vărsături şi diaree. De regulă, această boală apare în urma unor intoxicaţii medicamentoase. Studii extensive, efectuate experimental şi clinic, tind să arate existenţa unui mecanism imun în producerea acestui dramatic efect advers. Astfel, produse folosite pe scară largă în tratarea diverselor dureri pot provoca dispariţia granulocitelor din sânge şi, implicit, moartea.
Algocalminul trebuie luat numai la recomandarea medicului specialist, iar femeile însărcinate trebuie să evite abuzul de analgezice, deoarece acestea afectează bună evoluţie a sarcinii”, declară medicul ginecolog Gabriel Lemnete, de la Spitalul “Polizu”.
Cel mai mare pericol îl prezintă însă automedicamentația, cea mai mare parte o românilor preferând să îşi autoadministreze medicamentele decât să meargă la medic.
Astfel, după Algocalmin, în topul analgezicelor, Nurofenul ocupă locul doi. În 2009 românii au cumpărat 108 milioane de pastile de Nurofen, pe care au dat 19.500.000 de euro. Locul trei este urmat de Paracetamol – 56 de milioane de pastile, pe care au dat peste 3.450.000 de euro. Toate aceste medicamente au scopul de a diminua durerile.
Mai mult, cu reţetă, românii au cumpărat, după Algocalmin, antibiotice şi medicamente pentru hipertensiune. Astfel, locul doi îl ocupă Amoxicilina – un antibiotic – peste 4.260.000 de euro, urmată de Enap – un antihipertensiv – peste 3.900.000 de euro.