Tu știi care sunt beneficiile socului?

Tu știi care sunt beneficiile socului?

author
1 minute, 48 seconds Read

Din soc puteţi obţine un suc excelent care aduce beneficii importante pentru sănătatea. Florile acestei plante sunt folosite în domenii diverse precum medicină, cosmetică şi industria alimentară.

În România, poţi găsi soc în zona de câmpie, în crângurile de salcâm şi în partea inferioară a munţilor, dar mai ales pe văile râurilor şi pâraielor.

Culege florile în momentul în care 75% din acestea sunt deschise. Alege zile însorite, după ce s-a ridicat roua pentru a te putea bucura în totalitate de beneficiile acestora. Pune florile la soare acoperite cu hârtie pentru a le usca, sau le poţi usca de asemenea la umbră într-un singur strat, pe etajere situate în încăperi bine aerisite. După 5-6 ore, cerne florile şi păstrează-le în pungi de hârtie.

Efectele florilor de soc

– diuretice şi depurative; – puternic sudorifice şi diaforetice; – emoliente, laxative, purgative; – antiseptice şi cicatrizante;

– antinevralgice şi antialergice.

Acestea pot fi folosite şi în uz extern şi au un efect important pentru un număr mare de boli:

– elimină toxinele din organism; – vindecă unele afecţiuni renale, vezicale şi genitale, stimulează activitatea rinichilor; – tratează gripa, guturaiul, răceala, răguşeala, tusea, crizele de astm bronşic, bronşita, tuberculoza şi febre eruptive precum: rujeolă, scarlatină; – calmează durerile reumatice, artrozele, artritele, nevralgiile şi gută;

– excelent în curele de slăbire

Dacă este folosit în uz extern acesta tratează furuncule, abcesele, eczemele, degerăturile, arsurile, umflăturile, urticaria, conjunctivita şi eczemele.

Se spune că socul este ocrotit de duhuri, iar în unele zone, precum Anglia sau ţările scandinave este interzisă tăierea arbustului deoarece duhurile sălăşluiesc printre ramurile lui şi îţi vor face rău dacă le strici casa.

Foloseşte florile ca pulbere, ca tinctură, ca infuzie fierbinte, ca ulei de şoc, sub formă de ceai sau binecunoscuta băutură, socată.

Florile foarte bine deschise se folosesc la obţinerea parfumurilor, a şampoanelor şi a odorizantelor.

De la soc sunt folosite atât florile cât şi scoarţa şi rădăcina pentru că au un conţinut ridicat de taninuri, rezine şi acid valerianic.

Similar Posts