Trebuie să vizitezi şi tu această peşteră! Vei rămâne uimită de frumuseţea ei!

Trebuie să vizitezi şi tu această peşteră! Vei rămâne uimită de frumuseţea ei!

author
1 minute, 31 seconds Read

Peştera Lacul Verde este situată în masivul din versantul vestic al Muntelui Stogșoare, la o altitudine absolută de circa 990 metri şi relativă de 140 metri faţă de talvegul văii râului Cheia, în versantul stâng al Ogaşului Ursului, din Munţii Căpăţânii, Masivul Buila – Vânturărița.

Trebuie să vizitezi şi tu această peşteră! Vei rămâne uimită de frumuseţea ei!
Este considerată una dintre cele mai frumoase peşteri din Europa fiind explorată şi cartată în anul 1978 de către cercul de speologie “Niphargus” Râmnicu Vâlcea.

Peştera este asemeni unui smarald închis în munte. Intrarea relativ mare, de circa 6×4 metri, este urmată imediat de două galerii: prima, foarte îngustă are 130 metri lungime , iar cea de-a doua lungă şi înaltă, are podeaua dreaptă, acoperită cu fragmente mărunte naturale.

Prezența lacului într-o peşteră fosilă suspendată în calcare puternic fisurate se explică prin impermeabilizarea puţului galeriei cu argila de decalcifiere.

Prin deschiderea unor fisuri, este posibil că lacul să se dreneze, ca şi cel din Peştera Pagodelor. Accesul în interiorul peşterii accesul către lac este îngreunat datorită blocurilor mari de calcar prăbuşite.

Exploatarea peşterii nu necesită echipamente speciale ci doar surse de iluminare.

Peştera Lacul Verde şi-a căpătat denumirea după culoare intensă lacului pe care îl ascunde între pereţii săi de stâncă – un ochi de apă de circa 10 metri pătraţi, dar cu o adâncime care atinge în unele puncte chiar şi 3 metri.

Peştera Lacul Verde este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Oltului.

Calea de acces pleacă din D.N. 64A Râmnicu Vâlcea – Olăneşti, în dreptul satului Cheia se urmează, circa 16 kilometri, un drum modernizat şi forestier, apoi poteca nemarcată pe malul stâng al pârâului Cheia, până în Cheile Cheii.

Similar Posts