Cele mai ridicate niveluri de productie din Peru: martie, aprilie, mai, iunie Exista doua specii genetice majore sau specii de cafea: Cafeto Arabica (Coffea Arabica) si Cafeto Robusta (Coffea Canephora). Din aceasta clasificare si in functie de caracteristicile botanice ale plantei exista mai multe soiuri si subvarienii. Din ele, se obtine si cafea de specialitate.
Valoarea nutritiva a cafelei
Principalul compus din cafea, cofeina, este un medicament psihoactiv cu efecte puternice asupra sistemului nostru nervos, care au fost studiate de numerosi oameni de stiinta. Un studiu revelator publicat in iulie 2017 arata ca consumul a trei cesti de cafea pe zi reduce riscul de deces.
Cafeaua nu este doar un stimulent puternic (o caracteristica care are argumente pro si contra), are, de asemenea, un efect vasodilatator si se pare ca are, de asemenea, un efect preventiv asupra aparitiei unor boli cum ar fi diabetul sau unele tipuri de cancer. Printre principalele beneficii pe care ni le ofera se numara:
- Creste nivelul de concentrare si atentia
- Imbunatateste performanta fizica
- Promoveaza arderea grasimilor
- Combate depresia
- Produce satietate si nu ofera cantitati semnificative de calorii
- Imbunatateste efectul analgezicelor
- Are efecte detoxifiante si diuretice asupra pielii
- Este un anti-celulitic natural
- Scade cearcanele
- Este anticancerigen
- Previne diabetul de tip II si boala Alzheimer
- Promoveaza digestia
Beneficiile pentru sanatate ale cafelei
Cafeaua este considerata un energizant natural, care te poate ajuta sa iti cresti performanta fizica si psihica. Cunoaste valoarea sa nutritive! La Hautecup – cafenea Constanta veti gasi un meniu foarte cuprinzator de cafele din care sa alegeti varianta potrivita.
Contraindicatii sau efecte secundare
In timp ce cafeaua are multiple efecte benefice asupra sanatatii, ea poseda, de asemenea, contraindicatii de luat in considerare. Cafeaua poate provoca probleme digestive, inclusiv greata, varsaturi si diaree. In plus, cafeaua provoaca un efect laxativ declansat de eliberarea gastrinei, un tip de hormon care stimuleaza miscarea in tractul digestiv.
Cofeina poate complica, de asemenea, simptomele bolii de reflux gastroesofagian (GERD), care se caracterizeaza prin arsuri la stomac, greata si ragaiala.
Utilizari ale cafelei
Dupa apa, cafeaua este cea mai consumata bautura din lume si totusi nu poate fi savurata numai in stare fierbinte; de asemenea, are mai multe utilizari alternative care profita de calitatile sale mari in moduri diferite si in diferite domenii.
- Culinar
- Industrial
- Ritual
Utilizarea culinara a cafelei
Printre aromele cafelei se numara: dulce, fructata, acida, pronuntata, intensa si moderata. Acestea nu sunt savurate numai in bautura pe care o stim cu totii, ci reprezinta si un ingredient ideal in bucatarie. Cafeaua imbunatateste gustul, astfel incat sa poata fi folosita atat in retete dulci, cat si in retete savuroase. Desi cea mai comuna este sa o folosesti in dulciuri si produse de patiserie.
Nuantele in aroma cafelei
Aroma este unul dintre primele elemente pe care le percepem din cafea. Mirosul sau este foarte caracteristic si inconfundabil, cu toate acestea exista sute de nuante care permit diferentierea diferitelor boabe in functie de originea lor, oferindu-i note florale, citrice, fructate, ciocolata, alune, caramel, zahar si picant.
Aromele diferite ale cafelei in functie de originea lor
De exemplu, cafelele de origine etiopiana se disting printr-o prezenta puternica a notelor florale, printre care se remarca floarea de iasomie, soc, lavanda si floare de portocal.