V-aţi întrebat vreodată cum arătau legumele şi fructele înainte să fie cultivate de către om? Deşi aţi fi înclinaţi să credeţi că ele au avut dintotdeauna aceiaşi formă şi aceiaşi culoare iată că realitatea stă un pic altfel.
Morcovul de exemplu, a început să fie cultiva în secolul al X-lea fiind total diferit faţă de leguma pe care o ştim azi. Morcovul sălbatic era alb sau mov, foarte subţire şi avea o aromă foarte puternică spre deosebire de morcovul modern care este portocaliu şi mult mai crocant.
Vinetele sălbatice – aveau o varietate de colori de la galben la mov, erau de forme diferite (rotunde sau alungite) şi aveau ţepi spre deosebire de vinetele pe care le ştim cu toţi care sunt mov şi fără ţepi.
Porumbul sălbatic a început să fie cultivat în jurul anului 7000 I.Hr. Avea o formă total diferită de porumbul modern, mult mai mare şi mai uşor de cultivat. Porumbul modern a fost cultivat în Mexic de către indigeni acum mai bine de 8000 de ani, pentru că începând cu secolul al XIV-lea a început să fie cultivat la scară largă de către coloniştii europeni.
Pepenele verde sălbatic. O reprezentare a unui pepene verde din secolul al XVII-lea ne arată un pepene verde diferit de cel roşu şi suculent pe care îl consumăm azi.
Bananele sălbatice au fost cultivate acum 7000 de ani în Papua Noua Guineea şi erau dense cu seminţe mari în interior spre deosebire de bananele moderne care sunt fine şi fără sâmburi.