Specii pe cale de dispariţie

Cele mai întâlnite cauze ale dispariţiilor animalelor sunt date de dimensiunea mică a populaţiei, de pierderea habitatului şi de braconajul practicat pentru obţinerea de alimente sau bani.

Iată câteva animale care în momentul de faţă sunt grav ameninţate de dispariţie.

Specii pe cale de dispariţie

Originar din zonele centrale ale Africii, rinocerul are până la 1.6 metri înălţime şi 3 metri lungime şi poate cântării până la 1360 kg.

Motivul scăderii în masă a numărului de exemplare este braconajul. Aceştia sunt vânaţi pentru coarnele lor alcătuite din cheratină. În prezent mai sunt în jur de 3000 de rinoceri negri care luptă pentru supravieţuire.

Cel mai afectat este rinocerul negru din Africa Occidentală, o subspecie, având mai puţin de 10 exemplare rămase în lume.

Ursul panda gigant – (Ailuropoda melanoleuca)

Specii pe cale de dispariţie

Este un mamifer original din partea central-vestică şi sud-vestul Chinei, cântăreşte în jur de 115 kg şi măsoară 1.5 lungime şi 75 cm înălţime.

Populaţia actuală de panda gigant este de 266 de exemplare, dintre care 239 trăiesc în captivitate, în China iar 27 în afara ei.

Numărul lor se află în creştere, dar cu toate acestea, Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii este încă sceptică cu privire la excluderea speciei de pe lista animalelor cu risc crescut de dispariţie.

Tigrul de Sumatra – (Panthera tigris sumatrae)

Specii pe cale de dispariţie

Tigru de Sumatra este cel mai des întâlnit pe insula Sumatra din Indonezia. Cântăreşte în jur de 164 kg şi are 234 cm lungime. Diferenţa faţă de alte specii este că dungile de pe blana lui sunt mai restrânse.

Datorită braconajului intens pentru pielea lui preţioasă se estimează că în lume au rămas mai puţin de 500 exemplare.

Porcul mignon – (Porcula salvania)

Specii pe cale de dispariţie

Această specie este întâlnită în India, Nepal şi Bhutan. Speciile cântăresc până în 10 kg şi au 55 – 70 cm lungime, 20 – 30 cm.

Astăzi există mai puţin de 150 de exemplare datorită omului care îi vânează pentru pielea lor mult căutată pe piaţa internaţională.

Iepurele de apă – (Bunolagus monticularis)

Specii pe cale de dispariţie

Poate fi găsit doar în deşertul din Karoo. Datorită limitării habitatului, este una din speciile cele mai ameninţate cu dispariţia, inregistrandu-se mai putin de 200 de exemplare în întreaga lume.

Capra Walia Ibex – (Capra Walie)

Specii pe cale de dispariţie

Această specie poate fi găsită doar în munţii din Etiopia. Greutatea poate ajunge la 125 kg, blana este una foarte căutată, de culoare ciocolatie sau maro castan, motiv pentru care au mai supravieţuit 400 de exemplare în urma braconajului şi deşertării habitatului.

Râsul iberic – (Lynx pardinus)

Specii pe cale de dispariţie

Dupa cum spune si numele acesta minunată felină poate fi gasită pe insula Iberică. Aceste creaturi cântăresc până la 28 kg si au în jur de 110 cm lungime. Din pacate sunt cele mai rare specii de feline din lume, înregistrandu-se mai puţin de 100 exemplare în întreaga lume.

Din păcate, lista cu animalele aflate pe cale de dispariţie nu se opreşte aici, este mult mai lungă şi se măreşte în fiecare an.

Cele mai eficiente măsuri care ar trebui luate sunt cele conservatoare pentru a minimaliza accesul oamenilor în împrejurimile acestor rare animale.