Sculpturile africane | san-deco.com

Sculpturile africane | san-deco.com

2 minutes, 49 seconds Read

Arta africană avea o preocupare de interese. Materialul pe care îl utilizau era lemnul și lipsa lemnului le-a îngreunat munca. O figură sculptată reprezenta un strămoș și era destinată altarului. Măștile erau folosite de strămoși pentru dansurile la care participau. Stâlpii care erau necesari pentru susținerea caselor erau sculptati. Verandele și cu scaunele erau frumos sculptate și foarte pline de diferite modele, destinate șefilor de trib. Acestia erau cei care aveau parte de astfel de scaune. Într-un magazin cadouri online veți întâlni o sumedenie de sculpturi din Africa Centrală.

Tribul african Mangbetu

Sculpturile africane | san-deco.com

Populația Mangbetu se află în regiunea Orientală din Rebublica Democrată Congo. Din punct de vedere artistic acest trib era renumit pentru sculpturile sale care erau foarte apreciate de către europeni dar și pentru muzica pe care o dețineau. Membrii acestui trib au captat atenția și pentru aspectul diferit al capetelor lor, acestea sunt alungite în partea superioară. Trăsătura este diferită datorită unei practici demunita Lipombo. Această metodă strângea capetele nou născuților cu feșe pentru a le schimba forma capului, acesta se alungea în partea superioară. Forma conică a capului era defapt dorința de a se asemăna cu aspectul imaginat al divinității creatoare din tribul Mangbetu – Kilima. Această practică a încept să dispară începând cu anii `50. O caracteristică cu adevărat macabră erau practicile canibale pe care le introduceau în ritualurile lor tribale.

Există foarte multe sculpturi care ne reamintește de acea perioadă în care cel mai puternic conducea tribul după bunul plac. Acest aspect îi afecta pe cei slabi, fiind prada cea mai ușoară. Anumite Brățări Lemn „Elegance” SAN-DECO au și ele diferite modele picatate care se aseamănă într-o oarecare măsură cu cele pe care le utilizau cei din triburile africane.

 

Sculptura veche africană Mangbetu

Suprafețele rotunjite și formele fluide ne amintește de sculptura tribală africană care a influențat la începutul secolului XX renumiții artiști cubisti. Aceștia erau Picasso, Modigliani și Brâncuși. Capul și figura sculpturii erau foarte abstracte. Ele sugerau o ființă celestă cu fruntea bombată, ochii extrem de mari care se extindeau până în lateralele chipului. Chipul era îngust și buzele strânse și ascuțite ca să creeze un puternic contrast volumetric. Nasul păstra un aer pamantean și forma era tipică fizionomiei africanilor din Republica Democrată Congo. Reprezentările sculpturale erau de regulă poziționate pe capacul anumitor recipiente din coajă de copac.

Există multe teorii legate de scopul acestor recipiente, una foarte interesantă este legată de practica unui trib prezent în Rebublica Democrată Congo, mai exact tribul Fang, de la care tribul Mangbetu ar fi putut practica păstrarea osemintelor strămoșilor în relicvarii cilindrice din coajă de copac, pe care erau poziționate mici reprezantatii sculpturale abstractizate pentru cei venerați.

Există sculpturi tribale decorate frumos care au accente exotice și amplifică frumusețea lemnului. Cu ele va puteți înfrumuseța aspectul încăperii și îl puteți face abstract datorită unor statuete realizate dintr-un material exotic. Cu această statuetă sulptura Africa Centrală veți putea vedea cum este sculptată fizionomia și cât de alungit este capul statuetei. Sunt obiecte care ne reamintește de faptul că marea majoritate din arta vizuală contemporană are originile în Africa Centrală.

Similar Posts