Sârbii surprind pe toată lumea. O să aibă un prim-ministru femeie..şi gay

Sârbii surprind pe toată lumea. O să aibă un prim-ministru femeie..şi gay

author
1 minute, 22 seconds Read

Sârbii, o naţiune ortodoxă şi tradiţionalistă au reuşit să surprindă pe toată lumea prin alegerea unui prim ministru care pe lângă faptul că este femeie este şi gay.

Sârbii surprind pe toată lumea. O să aibă un prim-ministru femeie..şi gay

Este vorba despre Ana Brnabici, absolventă a Universităţii din Hull, Anglia, iar numirea ei vine în contextul alegerii de către Irlanda a primului premier gay din istoria acestei ţări, Leo Varadkar.

Președintele sârb Aleksandar Vucici i-a oferit Anei Brnabici mandatul de a forma un nou guvern, spunând despre ea că ”este muncitoare și cu calități profesionale și personale”.

Numirea Anei Brnabici este un pas important pentru Serbia, cunoscută ca o ţară tradiţionalistă şi homofobă. Potrivit unui sondaj 65% dintre cetățeni sunt de părere că homosexualitatea este o boală, iar parada Pride din Belgrad se desfășoară în fiecare an sub paza strictă a poliției.

Activiștii de extremă dreaptă și Biserica Ortodoxă organizează de fiecare dată proteste împotriva comunității LGBT.

Unii speculează alegerea lui Branbici ca parte a pregătirii Serbiei de intrare în Uniunea Europeană, însă mulţi specialişti politici se tem că Brnabici va fi ”păpușa” președintelui Vucici.

”Nu cred că Brnabici va conduce sau va avea un impact în politica externă. Președintele Vucici va decide direcția țării. Problema numirii o reprezintă mascarea situației drepturilor civile în Serbia. Premierul va fi folosit ca un indicator al stării drepturilor omului din țară, iar acest lucru nu este realist”, a spus Boban Stojanovici, cercetător politic la Universitatea din Belgrad.

Preşedintele Boban Stojanovici este cunoscut pentru viziunile sale pro ruse şi apropierea de Rusia.

Similar Posts