Rezerva Mondială de Seminţe din Svalbard se află la aproximativ 122 de metri în interiorul unui munte de pe o insulă izolată dintre Norvegia şi Polul Nord şi a fost proiectată pentru veni în ajutorul omenirii atunci când va fi nevoie.
În Rezerva Mondială de Seminţe sunt stocate seminţe din toate speciile de plante din lume iar pentru motive de siguranţă accesul este interzis publicului la acest moment. Totuşi, spaţiul în care se află seminţele se poate vizita online, accesând site-ul Rezervei Mondiale (Crop Trust).
Svalbard este una dintre cele mai nordice zone în care încă sunt programate zboruri. Aflată la aproximativ 122 de metri deasupra nivelului mării, umiditatea aerului este redusă.
Depozitul este îngropat în permafrost astfel încât chiar dacă electricitatea nu ar mai funcţiona ar rămâne îngheţat încă 200 de ani.
În Rezervă se află seminţe din peste 60 de instituţii şi din aproape orice ţară din lume. Copiile de rezervă sunt trimise în Svalbard în cazul în care un dezastru ar distruge mostrele de la banca de seminţe de origine.
În depozit se afla aproximativ 860.000 de mostre a câte 500 de seminţe adunate de când Svalbard s-a deschis în 2008. Temperatura din depozit este ţinută constant la -18 grade Celsius pentru ca seminţele să poată fi folosite şi peste zeci de ani.
Cutiile în care se află seminţele aduse la Svalbard sunt scanate cu raze X când ajung la Rezervă pentru a fi siguri că nu conţin decât seminţe.
Pentru a pătrunde în interiorul depozitului, oamenii trebuie să treacă de cinci uşi cu cod de siguranţă. Clădirea pe de altă parte se transformă într-o veritabilă opera de artă când instalaţia realizată de Dyveke Sanne este aprinsă.