vineri, decembrie 2, 2022

Fenomen ce apare o dată la 8000 de ani, vizibil acum în România

Date:

Share:

Cometa C/2014 Q2 Lovejoy este vizibilă, cu ajutorul unui binoclu, din România începând din noaptea de 20 decembrie până în martie 2015, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”. Cometa C/2014 Q2 Lovejoy a fost descoperită pe 17 august 2014, de astronomul amator australian Terry Lovejoy.

Fenomen ce apare o dată la 8000 de ani, vizibil acum în România

C/2014 Q2 este o cometă cu perioadă orbitală lungă (de aproximativ 11500 ani). Nu este prima dată când vine în interiorul Sistemului Solar.

Deoarece planetele produc perturbaţii uşoare la această apariţie în Sistemul Solar, orbita ei se va modifica puţin, astfel încât în viitor va reveni în aproximativ 8.000 de ani.

“Conform previziunilor iniţiale, nu era de aşteptat ca ea să devină atât de strălucitoare. Dacă în decembrie 2014 avea magnitudinea m = +5 (vizibilă cu ochiul liber în condiţii bune de cer), va ajunge la mijlocul lunii ianuarie 2015 la magnitudinea m = +4,1. Pe 7 ianuarie cometa (localizată în partea nordică a constelaţiei Eridanus) va trece cel mai aproape de Pământ la o distanţă de 0,47 UA (70 milioane km). Pe 30 ianuarie cometa Lovejoy va ajunge la periheliu la o distanţă de 1,29 UA de Soare”, a explicat profesorul Ioan Adam, preşedintele Asociaţiei Astonomice “Sirius” – Club UNESCO.

Coama cometei are o strălucire verde provenită de la moleculele de carbon diatomic (C2) fluorescente în radiaţia ultravioletă a Soarelui. În plus cianul (CN) adaugă o lumină violet, dar ochii noştri sunt destul de insensibili la violet.

În schimb, coada ionică a cometei (coada de gaz) este colorată în albastru. Culoarea provine din fluorescenţa ionilor de monoxid de carbon (CO +). Cometa C / 2014 Q2 produce foarte puţin praf (în comparaţie cu spectaculoasele comete Hale-Bopp / 1997 şi C / 2011 W3).

În primele zile din ianuarie 2015, observatorii ar trebui să caute cometa care trece prin constelaţia Lepus, la sud de constelaţia Orion. Cometa Lovejoy C / 2014 Q2 poate fi observată la circa 13 grade (la miezul nopţii) deasupra orizontului sudic.

Cei care vor să încerce observaţii vizuale, trebuie să aibă în vedere că lumina Lunii interferează cu observaţiile pentru următoarele două săptămâni (pe 5 ianuarie /ora 06:53 – Lună Plină, iar pe 13 ianuarie /ora 11:46 – Luna la Ultimul Pătrar).

Sursa: Adevarul

Cele mai citite

Top 3 Cea Mai Buna Oja Semipermanenta Pentru o Manichiura Impresionanta

Care Este Cea Mai Buna Oja Semipermanenta? Iata Mai Jos Topul Nostru Vrei sa iti faci o manichiura semipermanenta dar inca nu esti foarte familiarizata...

Cine este Romina Gingasu, logodnica lui Piero Ferrari și cu ce se ocupa în România, Italia și Monte Carlo

Cine este Romina Gingasu, logodnica lui Piero Ferrari și cu ce se ocupa în România, Italia și Monte Carlo CANCAN.RO a prezentat povestea româncei pe...

Cea mai buna freza de unghii electrica

Cea mai buna freza de unghii electrica Unghiile tehnice sunt din ce in ce mai cautate, datorita avantajelor pe care acestea le ofera, motiv pentru...

Top 5 cele mai bune carucioare 2 in 1

Daca ai ajuns la momentul in care trebuie sa te decizi care este cel mai bun model de carucioare copii, daca ar trebui sa...

Cum gasesc cel mai bun semineu electric cu sunet?

Semineele electrice au cucerit clientii de multi ani. Daca la inceput tehnologia era destul de incerta si nu se puteau obtine rezultate eficiente, iata...
spot_img