Proiect inedit inițiat de Ministerul Educației, care îi vizează pe toți elevii

Proiect inedit inițiat de Ministerul Educației, care îi vizează pe toți elevii

author
2 minutes, 7 seconds Read

Elevii vor asculta cinci minute de muzică clasică, printr-un proiect naţional iniţiat de Radio România Muzical în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale.

Proiect inedit inițiat de Ministerul Educației, care îi vizează pe toți elevii

A asigura accesul pentru copii şi tineri la valorile incontestabile ale culturii româneşti şi străine este o prioritate atât pentru corporaţia publică de radio – Radio România, cât şi pentru Ministerul Educaţiei Naţionale.

O aplicare practică a acestui principiu se găseşte într-un proiect iniţiat de Radio România Muzical şi care, din anul şcolar 2014-2015, odată cu semnarea unui protocol de colaborare între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Radio România, devine un program naţional în şcoli: “Ascultă 5 minute de muzică clasică”.

Practic, unicul post de radio din România dedicat muzicii clasice, parte a corporaţiei publice Radio România, pune la dispoziţia profesorilor din şcolile româneşti cele mai importante piese muzicale din repertoriul românesc şi universal, însoţite de scurte explicaţii, special gândite pentru a deschide gustul celor mici către muzica clasică, dar şi pentru a oferi un sprijin dascălilor, care, astfel, îşi pot forma o bibliotecă muzicală pe care o pot folosi ca material didactic la orele de curs. În felul acesta, dincolo de informaţia teoretică despre muzică studiată la şcoală, elevii au acces nemijlocit la înregistrări de mare valoare artistică, un prim pas, practic, către formarea de viitori iubitori ai muzicii clasice şi către formarea unui gust artistic absolut necesar unor cetăţeni ai Europei secolului XXI.

“În efortul nostru de educare a copiilor considerăm că este de datoria noastră să ieşim din studiourile de emisie şi din sălile de concerte şi să mergem direct la ei. Este foarte important pentru copii să înţeleagă ceea ce ascultă. Doar în felul acesta ajung să iubească muzica clasică. Avem nevoie de generaţii cu o educaţie diversă nu doar de prizonieri ai tehnologiei”, a declarat Liliana Staicu, manager Radio România Muzical.

Proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în şcoli are şi o componentă activă pentru elevi: pe site-ul RomaniaMuzical, din 1 octombrie 2014, ei vor găsi concursuri ce le sunt destinate, cu întrebări legate de piesele muzicale puse la dispoziţie de Radio România Muzical.

Cele mai bune răspunsuri vor fi premiate cu CD-uri şi cărţi menite să întreţină interesul pentru cultura de înaltă calitate.

Oare ăsta să fie primul pas spre demanelizarea României? Consideri această inițiativă binevenită?

Similar Posts