Se pare că acum mitul conform căruia laptele este esenţial în regimul alimentar zilnic este contrazis de către experţii în nutriţie.
Aceştia au descoperit că laptele poate fi dăunător dacă este consumat în cantităţi prea mari.
Un studiu realizat în anul 2013 a demonstrat că în ţările unde se consumă mai puţin lapte, copiii aveau o rată mai redusă a fracturilor comparativ cu ţările unde copiii beau foarte mult lapte.
Într-adevăr laptele este o sursă importantă de proteine, calciu şi vitamina D, însă nimic nu a demonstrat că ajută la întărirea oaselor, iar studii recente spun că nu reduce riscul facturilor.
Profesorul Amy Lanou, de la Universitatea Carolina de Nord din Asheville, consideră că laptele nu este necesar în dieta zilnică a copiilor după ce acesta a fost înţărcat.
De asemenea, aceasta susţine că sunt multe persoane care au renunţat la lapte şi duc o viaţă perfect echilibrată.
Sunt alimente precum nucile sau fasolea care conţin suficient calciu şi pot înlocui laptele. Vitamina D şi ea poate fi luată din alimente fortificate, cum ar fi cerealele, laptele de soia, ori sucul de portocale, iar proteinele din lapte pot fi înlocuite cu substanţele nutritive care se regăsesc în ouă sau în fasole.
Mai importante decât consumul de lapte sunt exerciţiile făcute zilnic de către copii.
Conform medicului Jonathon Maguire de la spitalul St. Michael din Toronto, un consum prea mare de lapte împiedică asimilarea fierului în organism, lucru care duce la anemie, în plus poate duce la obezitate.
Pe zi nu trebuie consumat mai mult de o porţie de lapte, cei care consumă câte trei porţii sunt mai graşi şi poate mai înalţi decât ceilalţi.