Operație realizată în premieră în România la un copil de 2 ani și 7 luni

Operație realizată în premieră în România la un copil de 2 ani și 7 luni

author
1 minute, 15 seconds Read

O operație în premieră a avut loc la Spitalul Marie Curie din București, undea fost operată o fetiță de 2 ani și 7 luni, care s-a născut cu o malformație la nivelul coloanei vertebrale, aceasta având 4 vertebre supranumerare, și o dublă scolioză.

Operație realizată în premieră în România la un copil de 2 ani și 7 luni

Operația nu este una de rutină nici în Europa, doar 10 operații fiind consemnate până în momentul de față, boală fiind una foarte rară, ea afectând unul din 20.000 de nou născuți.

Echipa operatorie a fost condusă de către Prof. Dr. Gheorghe Burnei, și din ea au făcut parte 16 cadre medicale- opt medici, doi anesteziști, patru asistente și două infirmiere.

”Am folosit un dispozitiv care se implantează şi consolidează apex-urile celor două curburi ale coloanei. Acesta permite, prin două şuruburi, alunecarea celor două coloane în sus şi în jos, astfel încât acestea să se poată dezvolta normal. I-am scos practic doar cele două vertebre cuneiforme şi le-am păstrat pe cele două sănătoase din segmentul toracal, chiar dacă va avea 14 vertebre în loc de 12”, ne-a explicat prof. dr. Burnei.

Prin implantarea unui dispozitiv special, acesta va permite creșterea și dezvoltarea normală a coloanei vertebrale, nefiind necesare alte tipuri de operații în viitor.

Intervenția a costat aproximativ 18.000 de EURO, bani pe care i-a suportat familia, Casa de Asigurări de Sănătate, nedecontand un astfel de serviciu.

”Azi i-am făcut cel mai mare dar Ilincăi”, a conchis doctorul Burnei.

Sursă:  libertatea.ro

Similar Posts