O studentă din Cluj a realizat pereţi din deşeuri, precum rumeguş, materiale textile sau cauciuc, acest lucru putând fi o invenţie foarte importantă pentru omenire. Locuinţele vor fi mult mai ieftine, mai bine izolate fonic iar consumul de resurse naturale va fi mult mai mic.
„Sigur vor fi mai avantajoase, pentru că toate aceste deşeuri în loc să fie depozitate, ceea ce duce la costuri suplimentare, vor fi valorificate şi normal este să fie mai ieftine decât cele existente pe piaţă”, a declarat conferențiarul Facultăţii de Ingineria Materialelor şi a Mediului din Cluj-Napoca, Ovidiu Nemeş.
Ancuţa Tuic, doctorandă la Facultatea de Inginerie a Materialelor şi a Mediului din Cluj a reuşit în trei ani să facă o lucrare care cu siguranţă i-a adus multe satisfacţii.
Cu siguranţă acesta va fi doar începutul, materialul în viitor va putea fi folosit şi pentru construirea drumurilor şi a şoselelor, acesta fiind foarte rezistent şi ieftin.
Românca a luat medalia de aur la un salon internaţional de cercetare şi intenţionează să îşi breveteze invenţia.
„Aceste panouri pot fi utilizate atât în mediul exterior cât şi în mediul interior, utilizate ca şi panouri pentru reducerea zgomotului, pot fi utilizate pe autostrăzi, şosele. Am utilizat deşeuri lemnoase, rumeguş de fag şi rumeguş de brad şi granule de cauciuc reciclat”, a declarat Ancuţa Tiuc.