Victor Ponta refuză acordul cu FMI, pentru că aceștia doresc creșterea prețului la gaze

Victor Ponta refuză acordul cu FMI, pentru că aceștia doresc creșterea prețului la gaze

author
3 minutes, 8 seconds Read

Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI şi CE în actuala misiune de evaluare, cele două instituţii cerând creşterea abruptă a preţului la gaze pentru populaţie şi CET-uri din aprilie şi restructurarea masivă a companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia, a anunţat premierul Victor Ponta.

1535673

“Sunt două puncte asupra cărora nu aveam un acord cu delegația FMI și Comisia Europeană, a declarat premierul Victor Ponta, la finalul întâlnirii cu delegația FMI”. Potrivit premierului cele două puncte ale neînțelegerii sunt:

– continurea agendei de liberalizare la gaze; creșterea cerută de partenerii internaționali nu este sustenabilă; până la întâlnirea

– măsuri cu privire la companiile din energie. Experţii internaţionali cer lichidarea Complexului Energetic Hunedoara, în timp ce oficialii români vor să păstreze viabilă industria extracției de cărbune.

“În aprilie, vom prezenta FMI cum vedem noi lucrurile pentru a fi suportate de oameni. Acordul nostru cu FMI încetează în septembrie, important e să vedem cât am realizat din ce ne-am propus. Am luat și măsuri pe care inițial partenerii nostri nu le-au vrut, de genul reducerii TVA la pâine, reducerii CAS. În aprilie și apoi în iunie, când e ultima vizita tragem linie si vedem câte am realizat”, a mai spus premierul.

Premierul Victor Ponta și ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, au susținut o declarație de presă la Palatul Parlamentului în urma discuțiilor cu FMI.

“Foarte multe dintre obiectivele macroeconomice au fost îndeplinite. Avem economia cea mai stabilă și predictibilă din regiune. Tot ce ține de managementul companiilor de stat s-a îmbunățit considerabil. Companiile de energie au făcut profituri semnificative în 2014. Aceste realizări importante ale României trebuie să se reflecte și în viața de zi cu zi ale fiecărui cetățean”, a spus premierul Victor Ponta.

Iată principalele declarații ale premierului României:

”Din datele oficiale România a depăşit pentru prima dată în istorie pragul psihologic de 50 de miliarde de euro exporturi. Au crescut investiţiile”

”În ceea ce priveşte discuţiile din această vizită au rămas pe agendă două puncte asupra cărora nu avem un acord şi vreau să le precizez pentru că sunt măsuri structurale: în primul rând continuarea agendei de liberalizare a preţurilor la gaze, care înseamnă creşterea preţului la gaze”

”Solicitarea delegaţiei se referea la o o creştere abruptă din aprilie de la 53,3 lei/mwat la 62 de lei, o creştere pe care noi o considerăm nesustenabilă”

”Al doilea punct asupra căruia nu ne-am înţeles se referă la viitorul industriei producătoare de energie pe cărbune, Hunedoara şi Oltenia. Solicitarea era a unor restructurări masive şi radicale care din punctul nostru de vedere nu salvează industria ci practic îi trimit într-o spirală care în câţiva ani duce la distrugerea acestui sector”

”Vreau în 2016 să mergem la 1.200 de lei salariul minim”

”România are o economie stabilă şi care se dezvoltă”

”Important este ca în luna septembrie să vedem cât am realizat din ceea ce ne-am propus. Aveam realizat cam 80%, nu pentru că aşa a cerut Fondul ci pentru că ne-am dorit”

”Din 2016 sau poate chiar înainte, să aplicăm ultimul punct din programul nostru de guvernare şi anume reducerea TVA”

”În aprilie şi apoi în iunie tragem linie şi vom vedea ce am realizat. Ca să semnăm azi o scrisoare trebuia să creştem preţul gazului şi să băgăm CE Hunedoara şi CE Oltenia, să mă exprim elegant, în restructurări. Acordul este în vigoare, dar n-am semnat scrisoarea”

Sursa: Realitatea TV

Similar Posts