O minune din altă lume: Fingal`s Cave. Este atât de frumoasă încât o să crezi că este extraterestră

author
1 minute, 42 seconds Read

Pe o insulă pustie din Scoţia se află una din cele mai frumoase peşteri din lume. De fapt e atât de frumoasă încât unii ar putea crede că est din altă lume. Peştera se numeşte ”Fingal’s Cave” sau Peştera lui Fingal şi a fost de-a lungul timpului sursa de inspiraţie pentru artişti şi punct de atracţie pentru numeroşi turişti.

Printre artiştii care au găsit inspiraţie în sunetele ecourilor formate datorită valurilor care loveau această peşteră se află compozitorul Felix Mendelssohn și pictorul Mallord William cel care a creat opera Staffa.

Peştera a fost sursă de inspiraţie şi pentru membrii formaţiei Pink Floyd dar şi pentru sculptorul Matthew Barney.

De fapt numele de Findal`s Cave i-a fost atribuit după numele eroului dintr-un poem epic din secolul al XVIII-lei aparţinând poetului şi istoricului James Macpherson.

În mitologia irlandeză Fingal este cunoscut sub numele de Fionn Mac Cumhaill și se sugerează că Macpherson a creat numele Fingal (adică „străinul alb ) prin înțelegerea greșită a numelui care în vechea gaelică ar apărea ca Finn. Conform legendei Finn sau Fionn este uriaşul care construia drumuri intre Irlanda şi Scoţia.

În interiorul peşterii se află o mulţime de coloane hexagonale de bazalt asemănătoare celor întâlnite în Giant’s Causeway, situată în partea de nord-est a Irlandei.

Fingal`s Cave s-a format din curgerea lavei acum 60 de milioane de ani unde roca topită a fost ejectată prin stratul de calcar formând o structură uimitoare.

În toate aceste cazuri, răcirea pe suprafețele superioare și inferioare ale lavei solidificate a avut ca rezultat contracția și fracturarea, pornind de la un model tetragonal blocat și trecând la un model de fractură hexagonală obișnuit, cu fracturi perpendiculare pe suprafețele de răcire.

Pe măsură ce răcirea a continuat fisurile sau extins treptat spre centrul fluxului formând coloanele hexagonale lungi.

Similar Posts