Consumaţi la micul dejun lapte cu cereale? Acest obicei s-ar putea să fie mai dăunător decât credeţi

Laptele cu cereale este una din cele mai frecvente combinaţii de alimente consumată la micul dejun. Însă, tocmai aceasta combinaţie s-ar putea să fie destul de dăunătoare avertizează nutriţioniştii.

Consumaţi la micul dejun lapte cu cereale? Acest obicei s-ar putea să fie mai dăunător decât credeţi

Anca Tene, specialist în nutriţie şi stil de viaţă sănătos, co-fondator al programelor Green Therapy explică: “Gândeşte-te de două ori înainte de a consuma lapte cu cereale. În prezenţa HCl (acid clorhidric) din stomac, laptele se coagulează într-o structură dură foarte greu digerabilă care necesită secreţii mari de enzime şi o mecanică specială gastro-intestinală. Iar în prezenţa altui glucid (cereale + lapte), digestia lactatelor dar şi a glucidelor este profund deteriorată”.

Aceeaşi problemă apare şi când consumăm laptele cu alţi carbohidraţi decât cerealele. Corect este ca după ce consumăm produse pe bază de carbohidraţi, să aşteptăm cca. două ore până când bem lapte.

Sau atunci când consumam lapte, trebuie să aşteptăm aproximativ trei ore până când îi oferim organismului carbohidraţi.

Este indicat să consumăm laptele necombinat, fie ca atare, sau, în variantele sale fermentate (iaurt, sana, kefir sau lapte bătut), deoarece asocierea lui cu fructe sau legume, ori combinarea cu carne şi preparate din carne nu aduc beneficii organismului nostru, ci, din contră.


“Pentru că alimentele se digeră în ordinea în care sunt mâncate, nu este recomandat ca după ce am consumat lactate, care necesită o perioadă mare de digestive, să adăugăm o friptură sau un mezel. Carnea va fi digerată abia după ce vor fi digerate alimentele pe bază de lapte, cu care am început meniul. În acest interval, carnea, rămasă în aşteptare, intră în procesul de putrefacţie, determinând o serie de neplăceri pentru organism, şi, mai mult, transformându-se într-o sursă de toxine”, mai adaugă Anca Tene.