Nu mai face niciodată asta! Iată motivul pentru care nu trebuie să păstrezi cartofii în frigider!

Nu mai face niciodată asta! Iată motivul pentru care nu trebuie să păstrezi cartofii în frigider!

author
1 minute, 26 seconds Read


Uneori în dorinţa de a avea alimente mereu proaspete le depozităm în frigider crezând că astfel nu o să se strice. Problema este că pentru unele alimente nu este indicată depozitarea în frigider pentru că pot să devină toxice.

Nu mai face niciodată asta! Iată motivul pentru care nu trebuie să păstrezi cartofii în frigider!Photo credit: Ed Bierman via Foter.com / CC BY
Un astfel de exemplu este cel al cartofului, care dacă este ţinut la rece devine nociv pentru organism.

Amidonul din cartof este transformat în zahăr, iar prin gătirea cartofilor aminoacizii se combină cu zahărul şi produc acrilamida, o substanţă toxică pentru organism.

Acrilamida este o substanţă puternic oxidantă, mutagenă şi neurotoxică, rezultată din degradarea amidonului sau a altor poliglucide la temperaturi înalte (mai mari de 120ºC).

În unele alimente prezenţa acrilamidei se asociază cu prezenţa acroleinei, sporindu-se astfel efectul nociv.

Pentru a se genera acrilamidă în alimente este necesar să se întrunească 3 condiţii majore: – prezenţa unor carbohidraţi macromoleculari (mai ales amidon), – existenţa unor aminoacizi – mai ales aspargina, chiar şi în cantităţi insignifiante (sunt prezenţi întotdeauna în făină, cartofi şi carne),

– procesarea la temperaturi înalte (peste 120 ºC).

Acrilamida este o substanţă care întreţine stresul oxidativ, favorizind apariţia neoplasmelor. S-a constatat că acrilamida poate induce cancer mai ales la nivelul uterului, ovarelor şi a testiculelor (neoplasme hormonal dependente)..

Pe lângă acţiunea cancerigenă, s-a demonstrat şi efectul neurotoxic exercitat de către această substanţă. Urme de acrilamidă au fost descoperite în creierul victimelor maladiei Alzheimer. În Marea Britanie, se sugerează că creşterea alarmantă al celor suferinzi de boala Alzheimer, este cauzată de consumul din ce în ce mai mare de chipsuri şi snacksuri.

Alte studii arată că acrilamida provocă, în plus, impotenţă şi frigiditate.

Similar Posts