Iată reacţia lui Buzdugan şi Morar după afirmaţiile rasiste făcute la Radio Zu

Cei doi realizatori ai emisiunii „Morning ZU” de la Radio ZU , Mihai Morar și Daniel Buzdugan şi-au cerut scuze ca urmare a acuzaţiilor de rasism care le-au fost aduse după ce au făcut remarci jignitoare şi rasiste la adresa oamenilor de culoare după meciul dintre România şi Republica Democratică Congo.
Iată reacţia lui Buzdugan şi Morar după afirmaţiile rasiste făcute la Radio Zu

Cei doi au folosit în cadrul emisiunii expresii precum „maimuțe”, „gorilieni”, „urangutani”, „macaci” și „primate” cu referire la jucătorii congolezi iar glumele rasiste au continuat pe parcursul întregului matinal.

Câteva exemple a glumelor nesărate a celor doi : “Cei din Congo au venit cu 8.000 de maimuțe, au fost susținuți de 8.000 de maimuțe. Galeria lu’ Congo se cheamă coadă de maimuță. La intrările de la stadionul unde s-a ținut meciul cică era o coadă de maimuțe de n-ai văzut așa ceva. ” sau “Știi care e diferența dintre antrenorul României și antrenorul naționalei statului Congo? Tata Puiu crede în Dumnezeu, antrenorul lu’ Congo crede în cimpanzeu. Deci au jucat cu gorilienii practic. Să faci 1 la 1 cu gorilienii nu-i de ici, de colo. Știi că aia au mușchi, ăia fug de pume, se ascund prin copaci, jaguar, mai greu… “

Internauţii nu au rămas indiferenţi la glumele rasiste ale celor doi blamându-i pentru atitudinea nepotrivită mai ales pentru nişte oameni publici.

Cântărețul Kamara Ghedi, originar din Guineea Franceză a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj ca răspuns la atitudinea celor doi prin care spunea : „Sunt uluit și mă simt jignit, după ce am auzit comentariile celor doi prezentatori de la Radio Zu. S-a mers prea departe și pot fi repercusiuni atât la nivel național cât și internațional. Nu văd nicio o urmă de glumă în vorbele lor. Sunt Român, de o altă culoare decât cea care le place celor doi prezentatori de la Radio Zu, care nu fac cinste breslei lor. Ce învață un copil în 2016, ascultând acești doi prezentatori? Că un om negru e o maimuță? Oare se gândesc că aceste comentarii deplasate se pot revărsa și asupra Naționalei noastre la proximul Campionat European? Chiar în meciul cu Franța. Pentru că cei doi au atacat indirect și Naționala Franței.Lipsa de bun simț și de rațiune sunt „Calitățile” celor doi prezentatori de la Radio Zu, care par să nu mai înțeleagă pe ce lume trăim. De ieri până acum am plâns de 3 ori. Morar și Buzdugan au depășit o linie sensibilă și nu mai au cum să dea înapoi. Această ieșire ar trebui să însemne și ieșirea lor din lumea Radioului și a Televiziunii, definitiv. Dacă aceștia mai rămân în Audio Vizual, îi rog frumos să nu îmi mai difuzeze nicio piesă în viața lor, pentru că m-aș simți tare prost să știu că ei îmi ascultă sau difuzează muzica din obligație, din moment ce pentru ei sunt doar o „maimuță”. Nu au scuze pentru așa ceva. Atât UE cât și FIFA se luptă din răsputeri împotriva Rasismului și uite în ce situație ne pun ce doi în fața lumii”.

Ca răspuns la numeroasele acuzaţii pe care le-au primit cei doi au transmis un punct de vedere oficial prin care, îşi cer scuze foarte sec pentru jignirile pe care le-au adus spunând în mod cinic că ”Suntem oameni se întâmplă să şi greşim, dar ne asumăm şi regretăm cuvintele alese.”

De altfel Morar şi Buzdugan au fost de-a lungul timpului implicaţi în numeroase scandaluri fiind acuzaţi de plagiat de către cei cărora le-au furat textele pentru a le folosi în emisiunile lor.

Recent, judecătorii au admis cererea făcută de blogger-ul clujean Radu Valentin Băzăvan (groparu.ro), care îi acuză pe cei doi că i-au furat poantele.

https://www.youtube.com/watch?v=-mXm57Ao1Pc