Mii de copii din România au fost anunțați că trebuie să plătească un impozit de 39 lei pe lună pentru fiecare alocație lunară pe care o primesc

Câteva mii de copii din Curtea de Argeş şi din localităţile limitrofe au primit, în ultimele zile, de la ANAF, înştiinţări prin care sunt anunţaţi că au de plătit câteva sute de lei, reprezentând contribuţiile la asigurările de sănătate (CAS) pe anul 2012.

Mii de copii din România au fost anunțați că trebuie să plătească un impozit de 39 lei pe lună pentru fiecare alocație lunară pe care o primesc

Hârtia trimisă de Fisc spre familiile copiilor arată că fiecare minor vizat trebuie să dea înapoi 39 din cei 42 de lei pe care i-a luat ca alocaţie. Asta cu explicaţia că şi alocaţia copilului este un venit şi, la fel ca salariaţii, minorii trebuie să plătească aceste contribuţii la asigurările de sănătate.

Valoarea CASS-ului s-a stabilit raportat la salariul minim pe economie, de 700 lei pe lună, respectiv 8.400 lei pe an, ceea ce a făcut ca toată lumea să primească somaţii cu aceeaşi sumă de plată: 468 lei. Acest lucru înseamnă că toate persoanele care au un venit mai mic de 700 lei/lună vor plăti automat 39 lei/lună contribuție la asigurările de sănătate. În această categorie sunt incluse și persoanele care de exemplu au realizat venituri de câțiva lei de pe urma unor acțiuni pe care le dețin.

Situația bizară ar putea să apară în cursul acestui an, având în vedere că începând de la 1 ianuarie salariul minim pe economie a crescut la 950 lei. Astfel contribuția la asigurări a devenit 42,5 lei.

Ce parere ai de această situație în care se află copii? Au o alocație de 39 lei și trebuie să platescă lunar asigurări de 42,5 lei!

Reprezentanta unei organizaţii non-guvernamentale din judeţul Argeş a declarat că a fost contactată de părinţi ai copiilor aflaţi în această situaţie.

”Am primit mai multe sesizări de la mamele din cadrul asociaţiei mele care m-au sunat disperate că nu ştiu ce să facă. Iar eu, stupefiată fiind de ceea ce mi s-a relatat, primul sfat pe care l-am dat a fost ca ele să nu plătească nimic. Prin urmare m-am întâlnit cu acestea şi am văzut plicurile. Într-adevăr, copiii au de plată pe anul 2012 suma de 468 de lei. Menţionez că ulterior am aflat că numai copiii care au alocaţiile pe card au primit aceste înştiinţări”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Mădălina Fotache, preşedintele Asociaţiei Cultural Creştine ”Aripi de înger” din judeţul Argeş.

Potrivit acesteia, este vorba despre înştiinţări de plată pentru anul 2012, iar copiii sunt impozitaţi pentru un venit de 8.400 de lei, pe care cei de ANAF pretind că respectivii copii l-ar fi avut pe anul 2012.

”Sunt înştiinţări de plată pe anul 2012 cu un grafic anexat în care acel copil în fiecare lună a anului 2012 apare ca primind un venit de 700 de lei. Se totalizează suma de 8.400 de lei pe an pentru care se percepe acest impozit de 468 de lei, dintre care 60 de lei este venit din investiţii. Reprezintă 39 de lei pe fiecare lună. Dar v-am spus, suma vehiculată că ar fi încasat acel copil pe lună este de 700 de lei” a mai spus Mădălina Fotache.

”În Curtea de Argeş au fost trimise în jur de patru – cinci mii de scrisori, dar nu sunt toate destinate copiilor. Iar în zonele limitrofe tot la fel, aproximativ patru – cinci mii de scrisori. Dar precizez că nu sunt toate destinate copiilor, însă cam jumătate sunt destinate copiilor, pe numele copiilor minori. Sunt scrisori cu confirmare de primire. Problema este ce face copilul, vine la oficiul poştal că ridice scrisoarea?”, a mai spus Fotache.

Şi în judeţul Alba, peste 2.000 de copii au primit decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de sănătate, zeci de părinţi depunând deja contestaţie la Administraţia Finanţelor Publice, instituţie ai cărei reprezentanţi spun că este vorba despre o “eroare materială”.

Administraţia Finanţelor Publice din judeţul Alba a emis 48.176 de decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de sănătate, iar dintre acestea 2.030 sunt pe numele unor copii.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Alba, Iulia Mireştean, a declarat că în cazul copiilor s-au emis decizii pentru veniturile obţinute din alocaţii, iar “eroarea materială” a apărut din cauza softului informatic care nu elimină din baza de date persoanele sub 18 ani.

“În acest soft nu sunt condiţii puse de excepţie, cum ar fi pentru copil anul naşterii, iar atunci apare ca persoană care nu are venit şi care în urma declaraţiilor depuse de organele bancare la organele fiscale a obţinut venituri financiare din dobânzi financiare. Aceste venituri, dacă sunt mai mici decât salariul minim pe economie în 2012, care a fost în cuantum de 700 de lei, se reîntregesc la tot anul la acest nivel, de 700 de lei, pe fiecare lună, astfel încât se ajunge la un venit anual de 8.400 de lei, care impozitat cu 5,5%, aplicată cota de contribuţie de sănătate, ajunge la cuantum de 468 de lei”, a explicat Iulia Mireştean.