Maghiarii extremiști din Ungaria spun despre România că este un Stat Islamic

Maghiarii extremiști din Ungaria spun despre România că este un Stat Islamic

author
1 minute, 17 seconds Read

Aproximativ 500 de extremiști maghiari au participat la un miting care a avut loc în Budapesta prin care doreau să-i comemoreze pe secuii executați în 10 martie 1854.

Maghiarii extremiști din Ungaria spun despre România că este un Stat Islamic

Arpad Gyorgy-Mozes, liderul Societăţii pentru Ţinutul Secuiesc, a declarat la domonstraţie că secuilor din România li s-a interzis dreptul la liberă exprimare.

“România este Statul Islamic al Uniunii Europene în secolul XXI”, a apreciat Arpad Gyorgy-Mozes.

El a apreciat că autorităţile române “decapitează” săptămânal drepturile la liberă întrunire, de exprimare şi la “identitate naţională” a maghiarilor din România.

Decarațiile facute pentru postul maghiar MTI, vin în contextul în care la Târgu Mureș ar fi trebui comemorate de asemenea Zilele Libertății Secuiești, eveniment care nu a mai avut loc, fiind interzis de către primarul municipiului Târgu Mureș din cauza incidentelor violente care au avut loc anul trecut.

Totuși maghiarii din Târgu Mureș au primit aprobarea pentru comemorarea secilor martiri în fața monumentului dedicat acestora.

Monumentul Secuilor Martiri a fost ridicat pentru a aduce omagiu revoluționarilor executați în 1854 (Gálffy Mihály, Horváth Károly, Bágyi Török János, Bartalis Ferenc, Várady József), după căderea revoluției maghiare din 1848–1849.

MAE a transmis un scurt comunicat ca răspuns la afirmațiile lui Arpad Gyorgy-Mozes. “Ministerul Afacerilor Externe apreciază că o astfel de afirmaţie este inacceptabilă”, se arată în răspunsul instituţiei.

Totodata, MAE precizeaza ca o asemenea declaratie “nu corespunde spiritului european”.

Similar Posts