Vinul alb poate parea mai simplu decat cel rosu, insa este mai racoritor, dispune de un nivel ridicat de aciditate si poate fi partenerul perfect pentru o multime de preparate, de la salate, la paste sau fructe de mare. Vin alb este produs din diferite soiuri de struguri, cele mai populare fiind Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Riesling, Muscat Ottonel, iar printre soiurile autentice romanesti putem aminti de Feteasca Alba, Feteasca Regala sau Tamaioasa Romaneasca.
Vinul alb contine o concentratie mai scazuta de taninuri decat cel rosu, intrucat la producerea celui alb mustul nu intra in contact cu pielita bobului de strugure, asa cum se intampla in cazul celui rosu. Pe aceasta cale se obtin nivelui reduse de taninuri, ceea ce face ca vinurile albe sa fie mai usor de consumat. Totusi, exista vinuri albe care sunt obtinute din soiuri rosii de struguri, in general cele spaniole si italiene.
De asemenea, vinurile albe contin, de obicei, o concentratie mai redusa de alcool decat cele rosii. Cele albe se bazeaza pe aciditate pentru a-si obtinute structura pentru care sunt apreciate, spre deosebire de cele rosii. Asadar, intrucat vinurile cu un nivel ridicat de aciditate au nevoie de o concentratie scazuta de alcool, vinificatorii aleg sa culeaga strugurii timpuriu, atunci cand nivelul de aciditate este ridicat pentru a putea obtine vinuri apreciate.
Majoritatea vinurilor albe au mai putine calorii decat cele rosii, ceea ce se datoreaza concentratiei mai scazute de alcool. Astfel, un pahar cu vin alb are in general pana in 150 de calorii, pe cand unul cu vin rosu ajunge la aproape 200 de calorii. Bineinteles, aceste cifre sunt influentate de tipul vinului, pentru ca unul dulce poate sa ajunga si la aproape 300 de calorii.
Vinurile albe se inchid la culoare odata cu trecerea timpului din cauza oxidarii. Procesul natural poate fi asemanat cu taierea unei felii de mar sau a unei banane care in cateva ore isi modifica culoarea, devenind maronie.
Acestea sunt puse in valoare la o temperatura intre 8 si 15 grade, insa totul este influentat de strugurii folositi si de calitatea vinului. Un vin obtinut din struguri Sauvignon Blanc merita servit la o temperatura de aproximativ 8 grade pentru ca aciditatea si aromele fructate sa fie puse in valoare. In schimb, vinurile corpolente precum Chardonnay se pot servi putin mai calde, la o temperatura de pana la 14, 15 grade.
Pentru ca aceste vinuri sunt usoare, este recomandat sa fie consumate alaturi de preparate pe masura. Vinurile albe se inteleg de minune cu preparate din pui, fructe de mare, branzeturi, salate sau paste, astfel ca indiferent daca alegi sa gatesti sau sa comanzi mancarea preferata, vei avea de unde alege. „Mahmureala” nu este atat de comuna dupa consumul de vin alb, asa cum este dupa consumul vinului rosu, lucru datorat concentratiei mai scazute de alcool si taninuri.
Daca esti in cautarea unui vin alb de inalta calitate, atunci Crama Budureasca este locul potrivit pentru tine. Poti cumpara un vin alb online direct din magazinul online al Cramei Budureasca. De exemplu, Sauvignon Blanc demisec din gama Clasic este un vin deosebit ce cucereste instant prin culoarea sa galben verzuie, specifica vinurilor obtinute din acest soi de struguri. Nasul fructuos si floral, iar aromele de fructe tropicale. Gustul ascunde note de agrise si pere, aciditatea este proaspata, iar gustul lung si catifelat. Acest vin se poate servi alaturi de diferite preparate, printre care si branzeturi proaspete, fructe de mare sau carne alba, temperatura sa ideala fiind intre 10 si 12 grade.