Încă de la apariţia ei în Brazilia, din secolul al-XVIII-lea, cafeaua a continuat să se răspândească şi să se diversifice în regiunile din sud-vest. Diversitatea este extraordinar de mare în ceea ce priveşte această băutură.
1. Yuanyang — China
Este extrem de populară în China în special în Hong Kong. Această cafea aromată se obţine din amestecul a trei tipuri de cafea şi şapte tipuri de ceai negru cu lapte. Băutura se poate consuma atât în cafenele cât şi în restaurante.
2. Cortado — Spania/Portugalia/Columbia
În țările vorbitoare de limba spaniolă, un Cortado este similar cu macchiato Caffè italian, în care se adaugă o cantitate mică de lapte aburit pentru a “tăia” espresso-ul.
3. Wiener Melange — Austria
Este o specialitate similară cu un cappuccino. Diferența este uneori considerată de consistență. Aceasta se servește într-o ceașcă de cafea mare, acoperită cu lapte fierbinte și spumă de lapte.
4. Café de Olla — Mexic
Această băutură este pregătită în mod tradițional în vase de lut. Aroma distinctă de Café de olla este furnizată de scorțișoară și piloncillo. Acest tip de cafea este consumată în principal în climate reci și în zonele rurale. Pentru a pregăti cafe de olla este obligatoriu să aveţi una dintre aceste vase.
5. Kopi Susu Panaş — Malaezia
Se amestecă o cafea tare cu lapte condensat. Aceasta a fost preparată în Malaezia la începutul secolului al 19-lea, însă stilul în care se consumă aici este unul intens şi dulce. Se amestecă o cafea tare cu lapte condensat.
6. Cafeaua turcească
Este o cafea extrem de tare făcută din boabe proaspăt măcinate într-un vas din cupru numit “cezve”. Se serveşte fierbinte într-o cană mică atunci când zaţul se aşterne la fund.
7. Cafeaua filtrată indiană
Aceasta se mai numeşte şi kaapisi. Este realizată din boabe proaspăt măcinate, cu lapte şi cicoare. Este o cafea intensă, preparată într-un recipient metalic cu două cupe circulare.