Te confrunti deja de ceva timp cu amorteala si furnicaturi in degetele 1, 2, 3 si 4? Locul tau de munca impune efectuarea unor miscari repetitive cu mana, cum ar fi folosirea tastaturii si a mouse-ului, scanarea produselor pe o banda rulanta, gradinaritul sau utilizarea instrumentelor manuale? Daca da, este posibil sa ai o afectiune numita sindromul de tunel carpian. Din fericire, exista multe modalitati simple si neinvazive de a ameliora simptomele acestei boli. Partea proasta este, insa, ca interventia chirurgicala este singurul tratament eficient al sindromului de tunel carpian.
In randurile urmatoare, iti vom dezvalui cele mai bune optiuni de tratament pentru sindromul de tunel carpian.
Inainte de asta, iata ce este, mai exact, sindromul de tunel carpian (STC):
Sindromul de tunel carpian este o problema medicala relativ frecventa, care afecteaza incheietura mainii. Este, mai exact, o afectiune neurologica ce apare din cauza compresiei nervului median la nivelul articulatiei pumnului (mai exact, in tunelul carpian, un spatiu ingust aflat intre incheietura mainii si palma, delimitat de oasele carpiene si ligamentul carpian).
Nervul median controleaza miscarea si senzatiile din police, degetul indicator, degetul mijlociu si ½ din degetul inelar. De obicei, STC apare la mana dominanta, insa exista cazuri cu pacienti care au ambele maini afectate.
Simptomele afectiunii sunt, la inceput, usoare, insa pe masura ce starea progreseaza, poti constata ca STC devine deranjant si dureros. S-ar putea sa observi mai intai amorteala si furnicaturi in degete. Dar senzatiile se pot agrava in timp, pot dura mai mult si iti pot afecta chiar si calitatea somnului. In cele din urma, amorteala si durerea ar putea face dificila prinderea unor lucruri precum un pix sau o furculita.
Optini de tratament pentru sindromul de tunel carpian:
Purtarea unei orteze
Presiunea asupra nervului median poate fi ameliorata prin purtarea unei orteze care imobilizeaza incheietura mainii in pozitie functionala. Pacientii prezinta adesea simptome mai mult noaptea. Daca acesta este si cazul tau, purtarea unei orteze in timpul noptii te va ajuta sa atenuezi simptomele inainte ca acestea sa te deranjeze. Orteza poate fi purtata, de asemenea, in timpul zilei daca esti nevoit sa iti suprasoliciti mana la locul de munca.
Ortezele sunt de obicei recomandate pacientilor care au simptome usoare pana la moderate. Desi s-ar putea sa nu functioneze pentru toata lumea, nu ar fi rau sa incerci purtarea uneia, mai ales ca nu implica efecte secundare adverse. Acorda-i cateva saptamani pentru a vedea daca simptomele tale se imbunatatesc.
Luarea anumitor medicamente
In unele cazuri, medicamentele pot ajuta la ameliorarea umflaturii si a durerii legate de sindromul de tunel carpian. De exemplu, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul si aspirina, pot oferi alinare pe termen scurt a durerii si a disconfortului, insa nu trateaza afectiunea.
Injectarea unor substante cu rol antiinflamator
Medicul ti-ar putea oferi un corticosteroid (o injectie cu cortizon) in tunelul carpian pentru a calma durerea. Corticosteroizii reduc inflamatia, ajutand la ameliorarea presiunii asupra nervului median.
Interventia chirurgicala
Interventia chirurgicala este recomandata pacientilor cu sindrom de tunel carpian in stadiu mediu sau avansat si implica taierea structurii fibroase a ligamentului carpian transvers si, in acest fel, marirea calibrului canalului, pentru a ajuta la reducerea presiunii asupra nervului median. Este o procedura simpla si usor de suportat de catre pacient, se efectueaza de regula sub anestezie regionala si nu necesita spitalizare.
Metoda chirurgicala recomandata este minim invaziva, deschisa, cu incizie minima (de doar 2 cm) si lasa in urma o cicatrice aproape invizibila dupa vindecare.
Un video care descrie in detaliu de ce este necesar si cum se practica tratamentul chirurgical in sindromul de tunel carpian, poti vedea mai jos:
De asemenea, poti citi aici mai multe detalii despre operatia pentru sindromul de tunel carpian.