Cei care au inventat mobilierul Shaker erau un grup mic si radical de colonisti religiosi care urmau invataturile profetei Ann Lee. Oficial, Shakerii au fost adepti ai Societatii Unite a Credinciosilor in cea de-a doua aparitie a lui Hristos. Grupul provine din Anglia si s-a stabilit in nord-estul colonial. Grupurile erau cunoscute pentru viata lor simpla, etica intensa a muncii si mestesugurile originale.
Primii mesteri de mobilier stil shaker s-au concentrat pe simplitate si integritate in design-ul lor, deoarece credeau ca ornamentarea sau decorarea excesiva era un pacat de mandrie. Ca atare, mobilierul shaker este la fel de minimalist ca orice alt stil.
Spre deosebire de Amish, Shakers au imbratisat tehnologia care creste eficienta, crezand ca economisesc timp. Au fost printre primii din America care au incercat productia de masa.
Ce este Shaker Style Furniture?
Mobilierul in stil shaker este simplu si curat, functional si practic, minimalist si elegant. Nascut in nord-est, acest stil de mobilier american este un design sofisticat, utilitar, caracterizat prin picioare drepte conice si butoane din lemn in forma de ciuperca.
Mobilierul Shaker a devenit din ce in ce mai popular atat pentru casele traditionale, cat si pentru cele moderne – poate ca natura aglomerata si ocupata a rutinei zilnice ne indeamna sa cautam simplitatea in decorul casei noastre. Se poate apela inclusiv la colantare mobila pentru a se obtine stilul Shaker.
In secolul al XIX-lea, Shakerii originali si-au construit mobilierul cu lemn recoltat de pe propriul teren. Aceste piese de mobilier includ adesea pin, artar, frasin, mesteacan, cires, alun, fag, nuc, stejar si plop.
Mobilierul Shaker este un stil foarte bine vandut, iar clientii il personalizeaza alegand lemn de cires, nuc, artar si stejar. Uneori, clientii vor alege doua culori contrastante de lemn, cum ar fi cires si nuc sau artar si nuc pentru a obtine un aspect mai interesant.
Stejarul este a doua cea mai comuna alegere in randul clientilor cand vine vorba de mobilier special. Ca si ciresul, artarul este usor si cu granulatie neteda. Desi lemnul de nuc este adesea inclus in modelele mai moderne si de la mijlocul secolului, se foloseste si in modelul traditional shaker.
Desi stejarul este folosit mai frecvent in mobilierul in stil Missionary, de asemenea, clientii il considera frumos si in modelele lor shaker.
Mobilierul in stil shaker si Missionary sunt adesea asociate deoarece ambele stiluri au fost adoptate de mesterii traditionali ai mobilierului. Amish sunt adesea citati ca sursa ambelor filozofii de design, desi acest lucru nu este adevarat in niciunul dintre cazuri.
Mobilierul in stil Shaker a aparut de la Shaking Quakers la sfarsitul anilor 1700 si inceputul anilor 1800. Nu a fost popular pentru alte cateva decenii, pana cand a inceput sa apara mobilierul in stil de misionar. Ambele stiluri isi au originea in New England.
Cand sunt construite de specialisti, din materiale de calitate, atat mobilierul in stil Shaker, cat si mobila de Missionary sunt construite pentru a dura extrem de mult timp si pentru a-si conserva proprietatile.